Magyar gazdaság

A feldolgozott élelmiszerek valamelyest lenyomták az inflációt – MNB

Augusztusban folytatódott a hazai infláció csökkenése, 1,2 százalékponttal lassult az infláció az előző hónaphoz képest, a lassuláshoz legerőteljesebben a feldolgozott élelmiszerek és az iparcikkek járultak hozzá.

Éves összevetésben 16,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak , a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció egyaránt 15,2 százalékra mérséklődött. A havi bázison számított áremelkedés a teljes fogyasztói kosár esetében 0,7 százalék, a maginfláció esetében pedig 0,2 százalék volt. Az lassulása a fogyasztói kosár egyre szélesebb körében érzékelhető, miközben az üzemanyagárak emelkedése fékezi a dezinflációt. A maginfláción belül a feldolgozott élelmiszerek és az iparcikkek árai mellett a piaci szolgáltatási árak dinamikája is fékeződött – mutatott rá az MNB. A jegybank kiemelte, hogy az éves bázisú maginfláció a teljes inflációs rátánál nagyobb mértékben, 2,3 százalékponttal mérséklődött.

20210306 BudapestNem voltak pánikvásárlások a lezárások előtti hétvégénCBA áruház, élelmiszerbolt illusztráció a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti boltbezárások témájú cikkhez.
Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet 

Az élelmiszerek inflációja nyolcadik hónapja lassul, augusztusban 19,5 százalék volt. Mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe jelentősen mérséklődött. A feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának lassulását elsősorban a friss zöldségek és a tojás, a feldolgozott élelmiszerek dinamikájának lassulását pedig főként a tej, a tejtermékek és a kenyér árának mérséklődése magyarázta az elemzés szerint. Júliushoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 1,0 százalékkal csökkentek, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 0,6 százalékkal emelkedtek augusztusban.

Az iparcikkek éves inflációja 11,4 százalékra csökkent. Az előző hónaphoz képest a termékcsoport árai nem változtak. A nem tartós iparcikkek árai az előző hónaphoz képest stagnáltak, a tartós iparcikkeké enyhén csökkentek. A piaci szolgáltatások éves árindexe 16,4 százalékra csökkent, így az éves árdinamika júniusban megkezdődött mérséklődése folytatódott. A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek, ami megegyezik az elmúlt 10 év augusztusi havi áremelkedések átlagával. A piaci szolgáltatásokon belül a mobiltelefon- és internet-előfizetések árának csökkenése érdemben visszafogta a havi áremelkedés ütemét.

Consumption,And,Consumerism.,Portrait,Of,Young,Woman,With,Shopping,CartConsumption And Consumerism. Portrait Of Young Woman With Shopping Cart In Market Buying Groceries Food Taking Products From Shelves In Store, Holding Glass Jar Of Sauce, Checking Label Or Expiry Date
bolt, árak, termékek, akció, drágulás, infláció, bevásárlás, kosár,nő,
Fotó: Shutterstock

Az üzemanyagok ára havi alapon 8,2 százalékkal nőtt. Az áremelkedés hatására a termékcsoport éves bázisú inflációja közel 10 százalékponttal 31,1 százalékra emelkedett. A kőolaj világpiaci árának emelkedése erőteljesen éreztette hatását a hazai üzemanyagárakban, ezzel lassítva a dezinflációs folyamatot – állapította meg a jegybank.

Az MNB elemzése kitért arra is, hogy a szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai júliushoz képest nem változtak. Az elektromos energia és a vezetékes gáz árának csökkenését ellensúlyozta a helyi tömegközlekedés áremelkedése. Előbbi árcsökkenését a hatósági ár mennyiségi korlátját meghaladó, magasabb árú gázfogyasztás részarányának csökkenése okozta.

 

maginfláció infláció lassulás élelmiszer
Kapcsolódó cikkek