Magyar gazdaság

Ha egyszer beindul: szaporodnak a szociális napelemparkok Magyarországon

Megújuló energiaforrásokkal támogatja a rászorulókat a Felzárkózó települések program. Tiszabő és Lakócsa után újabb településeken létesítenek szociális napelemeket.

A legszegényebb családok téli fűtéséhez nyújtanak támogatást a szociális naperőművek működéséből származó bevétellel. Néhány éve Tiszabőn helyezték üzembe az első ilyen létesítményt, majd nemrégiben a Somogy vármegyei Lakócsán megkezdte működését a második is. Hamarosan pedig Tolna vármegyében, Értényben, Páriban és Magyarkeszin is lesznek szociális naperőművek – írta meg a Tolna vármegyei Teol hírportál.

Solar,Panel,In,The,House,Garden
Fotó: Shutterstock

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével a Felzárkózó települések program részeként a következő hónapokban 21 falu határában létesítenek hasonló napelemparkokat. Ezek között van Tolna vármegye három települése, Értény, Pári és Magyarkeszi is.

A mintaprogramban elsősorban kisgyermekes családok kapják meg a létesítmény által termelt bevételt. A támogatás összegét havonta elosztva előre fizetős mérőórákra töltik fel a fűtési idényben. Ez az összeg egy szoba elektromos fűtésére ad fedezetet. A Lakócsa közelében,

az egy egyhektáros területen 1011 napelem összekapcsolásával kialakított kiserőmű már megkezdte a termelést, éves árbevételéből mintegy száz kisgyermekes család részesülhet támogatásban az előttünk álló időszakban.

Ahogy a hírportál összefoglalta, a Felzárkózó települések program energetikai szakterületének koordinálásával a további helyszíneken is elkezdődött a hasonló beruházások előkészítése. Az európai uniós forrásokból a következő néhány hónapban megépülő naperőművek összesített teljesítménye 12 500 kilowattpeak lesz. A becslések szerint ezzel csaknem kétezer hátrányos helyzetű, kisgyermekes család támogatása válik lehetővé az októbertől áprilisig tartó fűtési szezonban.

 

Lakócsa szociális naperőmű támogatás kiserőmű napelempark
Kapcsolódó cikkek