Az augusztus elsejétől vásárolható, a korábban slágernek számított 2028/L és 2031/I PMÁP sorozatokat leváltó konstrukció a változás napjaiban nagy forgalmat generált az állampapírpiacon. Az elődökből az utolsó héten több mint 150 milliárd forintért vásároltak a lakossági befektetők. A 2033-as lejáratú utódból pedig a következő napokban több mint 110 milliárdnyit. 

Budapest 20160108 Magyar Államkincstár állampapír forgalmazás
A tízéves lejáratú új lakossági az első napok 111,7 milliárd forintos kiárusítása után az utóbbi hetekben 20 és 40 milliárd forintos sávban mozog hetente.
Fotó: Szabó Miklós

Az elsősorban az újdonság erejével ható nagy érdeklődés mára azonban lecsillapodott, de hozzávetőleg beállt egy állandó szintre. 

Ígéretes folytatás következhet 

A lakossági állampapírok körében gyakran jellemző a volatilitás, s ez igaz 2033-as lejáratú Prémium (PMÁP)-ra. Ahogy a 2028-ban és a 2031-ben kifutó sorozat heti forgalma általában 40-50 milliárd forint körül járt, a tízéves futamidejű új lakossági állampapír az első napok 111,7 milliárd forintos kiárusítása után az utóbbi hetekben 20 és 40 milliárd forintos sávban mozog hetente – derül ki az Államadósság Kezelő Központ adataiból.

A legjobban a tízéves lejáratú Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) viszik a lakossági befektetők: az idei 34. héten 43,9 milliárdnyi fogyott a szóban forgó befektetési eszközből, s második helyen végzett az Egyéves Állampapír kereslete 28,6 milliárdnyi eladott mennyiséggel.

„Az állampapírpiacon mindig van és lesz is volatilitás, de az a fontos, hogy összességében mekkora a kereslet. Az állam bízik a lakosságban, és fordítva” – emelte ki Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. 

Változott is a finanszírozási terv

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hétfőn módosította is a 2023. évi finanszírozási tervét 4113 milliárd forintos, módosított nettó finanszírozási igény figyelembevételével. A lakossági értékesítés vártnál kedvezőbb alakulása, valamint a Diszkont Kincstárjegy (DKJ) iránti kereslet hatására kialakult többletlikviditás lehetővé tette a forintkötvényekre vonatkozó terv csökkentését. 

A megemelt finanszírozási igény mellett az éves finanszírozási terv 73 százalékban teljesült augusztus végéig.

javított_A forgalomba lévő lakossági állampapírokból értékesített bruttó mennyiségek augusztusban
 

Az utóbbi időben megjelent makrogazdasági adatokból kiindulva Virovácz Péter tart egy kicsit a pénteken megjelenő augusztusi inflációs számoktól. A szakember az élelmiszerek frontján tart egy kicsit a kellemetlen meglepetéstől az árstop augusztus elsejei kivezetése miatt. 

Ugyanakkor nem az a legfontosabb, hogy októberben vagy decemberben lesz egy számjegyű az hanem hogy mikor éri el a Magyar Nemzeti Bank az inflációs célját

– utalt rá az ING vezető elemzője.

Budapest 20191104Nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz értékesítésének kezdő napja.MÁP+postafoto:Kallus György/VG Budapest 20191104
Nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz értékesítésének kezdő napja.
MÁP+
posta
foto:Kallus György/VG
A lakossági forintállampapírokból idén augusztus 31-ig 3794 milliárd forintnyi bruttó kibocsátás valósult meg.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A lakossági forintállampapírokból idén augusztus 31-ig 3794 milliárd forintnyi bruttó kibocsátás valósult meg. Az ÁKK 4667 milliárdról 5085 milliárd forintra emelte a lakossági forintállampapírokra vonatkozó éves bruttó kibocsátási tervet. A Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatokból, amelyekből a 2023-ban kibocsátott mennyiség augusztus végéig 2644 milliárd forintot ért el, mintegy 70 százalék lakossági forintállampapír. 

Megnyílt a Magyar Államkincstár új állampapír-forgalmazó fiókja

A Magyar Államkincstár az egyik legfontosabb szereplő az állampapír-forgalmazásban, több mint 800 ezer lakossági ügyfélnek vezet értékpapírszámlát – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Államkincstár új, budapesti fiókjának keddi átadóján. A több mint százéves Hold utcai központban helyreállított műemléki pénztárteremmel tovább bővül a kincstár állampapír-forgalmazó és intézményi számlavezetési hálózata. Az eredetileg Lechner Ödön tervei alapján épült Pénztárterem megnyitásával országosan 79 helyszínen intézhetik állampapírokkal kapcsolatos ügyeiket a kincstár ügyfelei.