Megérkezhetnek az első uniós utalások a magyar költségvetésbe – erről a Portfolio.hu írt. A lap szerint ennek forrása a múlt héten beadott RePowerEU-fejezethez kapcsolódó RRF-hitelkérelem lehet.

Mégis érkezhet EU-s pénz Magyarországra. Fotó: AFP

Az okfejtés hosszadalmas, de a lényege, hogy 

a hitelkeret egy részére a jogállamisági eljárás miatti forrásblokkolás nem vonatkozik.

Legalábbis a lap azt valószínűsíti, hogy a helyreállítási és ellenálló képességi eszköz hitelkeretéből (RePowerEU) már azelőtt érkezhetnek utalások, hogy Magyarország teljesítené a jogállamisági eljárásban meghatározott 27 szupermérföldköveket, amelyre hivatkozva a Magyarországnak járó, nem visszatérítendő támogatásokat Brüsszel befagyasztotta.

Mint ismert, a kormány végül 3,9 milliárd eurónyi összeget hívna le az RRF-hitelkeretből. Ennek előlege érkezhet meg még azelőtt, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság között fennálló vita nyugvópontra jutna. Brüsszeli források szerint ugyanis erre, tehát a RePowerEU fejezet előlegkifizetéseire egyszerűen nem alkalmazható a szupermérföldkövekre vonatkozó elvárás.

Ha ez valóban így van, akkor legfeljebb 10+10 százalékának megfelelő összegű előfinanszírozást folyósíthatnak két részletben Magyarországnak. 

Összesen 920 millió euróról, átszámítva mintegy 350 milliárd forintról lehet szó.

Ennek az első felét valamikor 2024 januárjában, a másodikat pedig 2025 januárjában utalhatják. Feltéve, hogy ha az Európai Bizottság novemberig elfogadja a hitelkeret felhasználását bemutató magyar tervet, de erre minden esély megvan.

Jelentett a Pénzügyminisztérium: egy hónap alatt 358 milliárd forinttal nőtt a deficit

Az augusztusi államháztartási adatokból kiderült, hogy az éves hiánycél csaknem teljes egészében teljesült nyolc hónap alatt. Brutális a rezsikompenzáció és az sem segít, hogy továbbra is visszatartják az uniós pénzeket.