Magyarország, a magyar gazdaság szerencsére olyan helyzetben van, hogy meg tudja előlegezni azokat a forrásokat, amelyeket az jelenleg nem utal, pedig ezek járnának Magyarországnak – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton, a vácdukai pihenő és rekreációs park átadóünnepségén.
 

20230804 Budapest
A rendőrségi drónok használatáról tartottak sajtótájékoztatót.
Fotó: Csudai Sándor CSS 
Origo
képen: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára20230804 BudapestA rendőrségi drónok használatáról tartottak sajtótájékoztatót.Fotó: Csudai Sándor CSS Origoképen: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: Csudai Sándor / Mediaworks

Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, arról beszélt, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében megvalósított fejlesztéseket is európai uniós forrásból kellett volna finanszírozni, de mivel az EU nem utalta át a Magyarországnak járó forrásokat, a magyar kormány megelőlegezte ezt a települések számára. Összességében 200 milliárd forintot juttattak így a településeknek – mondta. 

Lehet nyomást gyakorolni ránk, lehet visszatartani a saját forrásainkat, de a magyar gazdaság olyan állapotban van, hogy ki tudjuk pótolni a saját bevételeinkből, a saját forrásainkból, hogy a települések ne szenvedjenek kárt

– fogalmazott az államtitkár. 

Költségvetés: több forráshoz jutnak az önkormányzatok

Az önkormányzatok a következő évben mintegy 4200 milliárd forintból gazdálkodhatnak.


A parlamenti államtitkár hangoztatta: a TOP Plusz projektek közül a vácdukai az aranyérmes, ennek a településnek sikerült először elkészülnie a fejlesztésével. Hozzátette, hogy sok település még csak a szerződéskötésnél tart.
A vácdukai pihenő és rekreációs park több mint 170 millió forint vissza nem térítendő támogatásból készült el. A pályázati forrás segítségével tizenhatezer négyzetméter zöldfelületen családbarát közparkot alakítottak ki a sportpálya közelében. A fejlesztés keretében gyalogutat, futókört, rekreációs ligetet, gyermekjátszó- és piknikhelyet létesítettek. A projekt részeként virágágyásokat telepítettek, bokrokat, fákat ültettek, helyreállították a patakmedert és a forrást, valamint felújították a település gémeskútját.