Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa augusztusi ülésén a kamatkondíciókról. A kamatfolyosó felső határa 100 bázisponttal 16,5 százalékra, valamint a kötelező tartalék választható részére fizetett kamat szintén 100 bázisponttal 14,0 százalékra csökkent, az alapkamat pedig 13 százalékon maradt.

MNB
Central Bank Vice President Marton Nagy Presents New Central Banking Program A sign sits on display at the entrance to the Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank, as a flag of the European union flies in the distance, in Budapest, Hungary on Tuesday, Nov. 3, 2015. Hungary's central bank has extended its Funding for Growth Plan into 2016, seeking to boost banks' lending via new facilities, according to a National Bank of Hungary statement. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Fotó:  Getty Images

A jegyzőkönyv szerint a döntéshozók egyhangúlag jelezték, hogy az egynapos betéti gyorstenderek és devizacsere-tenderek esetében is a kamatkondíciók 100 bázispontos mérséklése indokolt.

A tanács tagjai megállapították, hogy a javuló kockázati megítélés fennmaradása esetén a jegybank folytatja az egynapos tenderek kamatkondícióinak összezárását az alapkamattal; ezt a következő kamatdöntő ülésen is mérlegelni kell. Megerősítették, hogy az egynapos betéti gyorstender kamata és az alapkamat jövőbeni összezárásakor a monetáris politika új szakaszba lép, az inflációs cél elérése és a pénzpiaci stabilitás fenntartása továbbra is a fókuszban marad, azonban lehetőség nyílik a monetáris politikai eszköztár egyszerűsítésére.

Az árstabilitás elérése érdekében továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges, az alapkamat jelenlegi szintje biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését hangsúlyozták újra. Felidézték, hogy

az csökkenése tovább folytatódott júliusban, így jelezték előre várhatóan az ősz folyamán érezhetően 10 százalék alá süllyed a mutató.

Az árdinamika január óta bekövetkezett mérséklődésének kétharmada a monetáris politika által befolyásolt piaci folyamatokhoz köthető szögezték le.

A monetáris testület emlékeztetett, hogy a gazdasági teljesítmény a második negyedévben is csökkent, aminek az oka szerintük a magas infláció miatt szűkülő belső kereslet volt.

A magas frekvenciás adatokra hivatkozva előrevetítették, hogy az év második felétől fokozatosan élénkülhet a növekedés, amihez a csökkenő inflációval párhuzamosan emelkedő reálbérek, valamint a mezőgazdaság adatai járulnak hozzá.

A jegyzőkönyvben kiemelték, hogy a külkereskedelmi egyenleg rekordméretű többletet termelt, ami mögött a visszafogott lakossági fogyasztás, a korábban felhalmozott készletek értékesítése, a szolgáltatásegyenleg emelkedése és a kedvező exportértékesítések állnak. Idén a folyó fizetési mérleg hiánya a júniusban vártnál kedvezőbben, a 2 százaléka alatti szinten alakulhat vetítették előre.

Arra is kitértek, hogy a költségvetési hiány mérséklődése idén tovább folytatódik, és megjegyezték, hogy az előirányzat 3,9 százalék. Az államadósság-ráta az előző év végi 73,3 százalékról a nominális GDP növekedése és a hiány mérséklődése következtében az év végére 70 százalék alá csökken fűzték hozzá. A monetáris tanács tagjai felhívták a figyelmet arra, hogy a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság az amerikai makrogazdasági adatok, valamint a kínai lassulása miatt romlott a júliusi kamatdöntés óta.

A hazai pénzügyi piacok a nemzetközi hangulat változásaira, valamint a dollár árfolyamának alakulására a régiónál nagyobb mértékben reagáltak – figyelmeztettek a jegyzőkönyvben.