Debrecenben már magasabb a foglalkoztattak aránya, mint a fővárosban vagy a megyei jogú városokban – közölte Papp László, a város polgármestere a Dehir szerint, miután a Központi Statisztikai Hivatal közölte a népszámlálási adatokat, amelyből kiderült: a cívisvárosban 56,1 százalék a foglalkoztatási mutató, ezzel szemben Budapesten az átlag 54, a megyei jogú városokban pedig 50.

Twilight,View,Of,Debrecen,Streets,With,Motion,Blur,,Hungary
Fotó: Shutterstock

Papp László polgármester erről úgy fogalmazott a Debrecen Televíziónak: míg korábban sokan Budapestre költöztek a munkavállalás miatt, addig most már egyre többen jönnek vissza.

Kelet-Magyarország korábban munkaerő-háttérbázisa volt az ország középső vagy nyugati részének, és ebben a kérdésben óriási változást tudtunk elérni az elmúlt évek gazdaságfejlesztési folyamatainak köszönhetően. Köztudomású, hogy Debrecen az ország új gazdasági központja

– tette hozzá a városvezető, aki szerint egyre inkább áttevődik Kelet-Magyarországra a gazdasági, termelő tevékenység.

Debrecenben a munkanélküliek aránya 3,1, az országos átlag 2,5 százalék. A foglalkoztatottak több mint kétharmada szolgáltatás jellegű ágazatban dolgozik. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya 36,8 százalék. 

Papp László polgármester szerint Debrecen nagyon jelentős oktatási kapacitással rendelkezik, de több területen még szükség lehet további létszámnövekedésre, például a járműipar, a mérnöki és a műszaki képzés területén.

Mint korábban írtunk róla, nagy port vert fel szeptember elején, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a Hajdú-Bihar Vármegyei Hírportálnak adott interjúban felvetette: Debrecent Magyarország második fővárosává szeretnék tenni, amire aztán Lázár János építési és közlekedési miniszter is ráerősített. A kommentárokból csak annyi bizonyos, hogy Debrecent erőteljesen továbbfejleszteni kívánja a kormány, az nem, konkrétan milyen formát ölthet a második főváros. Mindenesetre a világban számos példa akad arra, hogy egy ország nem egyetlen központú, és sok helyen hivatalosan sem csak egy főváros van.