Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, nemcsak szokatlan időpontban, hanem szokatlan vendég jelenlétében tartják szerda este 18.30-tól a kormányinfót. Csák János kulturális és innovációs miniszter részvétele ugyanis garancia, hogy érdemi bejelentés fog elhangozni, mégpedig valószínűleg a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) jövő évi átalakulásával kapcsolatban. Amit mostanáig még nem lehet tudni, hogy a városi csokként emlegetett, hivatalosan néven beharangozott konstrukció részleteit mikor jelenti be a kormány – erre várt eddig mindenki, többek között az is. 

építkezés, csok
Vége a várakozásnak, hamarosan kiderülnek a plusz részletei.
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Hogyan változik a csok?

Ami biztos: 2024-ben mind a falusi, mind a klasszikus csok átalakul. Az előbbi részletei viszonylag régóta ismertek, a módosításokat még a nyár elején jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, majd ezek a Magyar Közlönyben is megjelentek később. A változás a településlistát is érinti, ahogy a támogatás összegét a megvásárolt, vagy meglévő ingatlan korszerűsítése esetén – ezekről itt olvashat. 

Azt is tudjuk már, hogy az új lakóház esetében elérhető falusicsok-támogatás összege hogyan alakul jövőre:

  • 1 gyermek után 600 ezer,
  • 2 gyermeknél 2,6 millió,
  • 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint marad.

Már az is publikus, hogy ennél a konstrukciónál korszerűsítésre, bővítésre 2024-ben jóval nagyobb összeget lehet lehívni a kistelepüléseken. Pláne, ha a munkálatok elvégzése használt lakás vásárlásával egy időben történik. Ugyanis ebben az esetben a támogatás

  • 1 gyermeknél 1 millió (a jelenlegi 600 ezer forint helyett),
  • 2 gyermeknél 4 millió (a jelenlegi 2,6 millió forint helyett),
  • 3 vagy több gyermeknél 15 millió forint lesz (a jelenlegi 10 millió forint helyett).

Azt viszont érdemes észben tartani, hogy a kapott támogatási összegnek legfeljebb a fele fordítható itt a használt lakás megvásárlására. Ha már meglévő kistelepülési ingatlan felújításáról lenne szó, akkor 

  • 1 gyermek esetén 500 ezer (a jelenlegi 300 ezer forint helyett),
  • 2 gyermeknél 2 millió (a jelenlegi 1,3 millió forint helyett),
  • 3 vagy több gyermek után 7,5 millió forintot igényelhetünk (a jelenlegi 5 millió forint helyett).
    Ugyanez bővítésnél vagy bővítéssel egyidejű korszerűsítésnél
  • 1 gyermeknél 600 ezer (a jelenlegi 300 ezer forint helyett),
  • 2 gyermek esetén 2 millió (a jelenlegi 1,3 millió forint helyett),
  • 3 vagy több gyermek után 7,5 millió forint lesz (a jelenlegi 5 millió forint helyett).

A városi csok részleteit valószínűleg este ismertetik. 

Mi lesz a csok-hitellel?

A válasz röviden:

a csok mellé igényelhető 3 százalékos kamatozású támogatott továbbra is elérhető lesz.

Az igényelhető összeg nem módosul, vagyis új lakás vásárlása esetén az elérhető maximális hitelösszeg

  • 1 gyermek esetén 0,
  • 2 gyermeknél 10 millió,
  • 3 vagy több gyermek után 15 millió forint.
    Használt lakás vásárlásával egy időben megvalósuló korszerűsítés és/vagy bővítés esetén az elérhető maximális hitelösszeg
  • 1 gyermeknél 0,
  • 2 gyermek esetén 10 millió,
  • 3 vagy több gyermek után 15 millió forint.
    Korszerűsítés és/vagy bővítés esetén elérhető maximális hitelösszeg
  • 1 gyermek után 0,
  • 2 gyermeknél 5 millió,
  • 3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.
    Ismét jelezni kell azonban, hogy a nagyobb településeknél kivezetik a kedvezményes kamatozású hitelt.
jav_A kistelepülési CSOK nagysága
 

Mi lesz az áfa- és adó-visszatérítésekkel?

Az adó-visszatérítési támogatás mindhárom formája marad 2024-ben is. A preferált kistelepüléseken megvalósuló korszerűsítési, bővítési munkálatok 27 százalékos áfája továbbra is visszaigényelhető lesz. 

Az adó-visszatérítés mértéke legfeljebb 5 millió forint lehet, de a lakás vagy ház építésének 27 százalékos áfáját is visszakaphatják a családok.

A támogatás összege ebben az esetben is legfeljebb 5 millió lehet. Illetve a csok-támogatásból új lakást vásárlók 2024-ben is visszakaphatják a vételár 5 százalékos áfáját. Ebben az esetben nincs felső összeghatára a támogatásnak. Miután a csok a kistelepüléseken marad meg, ez a kedvezmény is csak az itteni vásárlásokra marad érvényben.

Mit tudunk a csok pluszról?

Korábbi cikkeinkben már többször összegeztük a tudnivalókat. Ezek alapján a csok plusz-konstrukció elsősorban a kamattámogatásra és kedvezményes hitelekre fókuszál majd. Támogatja az első lakáshoz jutást, a bővítést, felújítást, minőségi lakáscserét, miközben az elérhetőséget valószínűleg gyermekvállaláshoz köti, így várhatóan nem vehető igénybe a már megszületett gyermekek után, míg a vállalt gyermekek megszületésével csökkenhet a tartozás.

javított_A CSOK és a csokhitel felső határa
 

Mi a helyzet a babaváróval?

Az elmúlt hónapokban megszokottnál jóval erősebb keresletet hozhat az előttünk álló időszak a babaváró kölcsönnél, amely iránt ebben az évben látványosan megcsappant az érdeklődés. A várhatóan növekvő kereslet egyik oka, hogy néhány hónapon belül jelentősen szűkül a támogatott konstrukció igénylésére jogosultak köre: 

2024. január 1-jétől csak azok a házaspárok igényelhetik a hitelt, ahol a feleség még nem töltötte be a 30. életévét.

Ez alól kivétel, ha az igénylő legalább 12 hetes terhességet tud igazolni: ebben az esetben az anyánál a be nem töltött 41. év a felső korhatár, ám ez a lehetőség is csak 2024 végéig él. Az igénylők szempontjából szintén nagyon fontos változás, hogy az igényelhető hitel összege a jelenlegi 10 millióról 11 millió forintra nő, a vállalt havi törlesztőrészlet maximuma pedig 50 ezerről 51 ezer forintra emelkedik. 

Jó hír továbbá a babavárósoknak, hogy valamikor a jövő év első felében – az egyébként elvárt 20 százalékos mérték felére lehetne csökkenteni a bankok által elvárt minimális önerőt az első lakóingatlanuk vásárlásához lakáshitelt felvevő fiataloknál.

A legfontosabb csok-változások a 2016-os kormányrendeletek hatálybalépése óta:

  • 2016-ban a jogosultságot biztosító gyermek életkora 20-ról 25 évre nőtt, és a magzat is gyermeknek minősül már a várandósság 12. betöltött hetét követően.
  • 2017-től az igénylő esetleges elhalálozása esetén az egyenes ági rokona, házastársa, élettársa is tulajdonjogot szerezhet a csokos ingatlanban anélkül, hogy vissza kellene fizetnie a támogatást.
  • 2018-ban a feltételek egységesítésének érdekében a meglévő ingatlantulajdonra vonatkozó korlátozást eltörölték, a kétgyermekesek is jogosultakká váltak a 10 millió forint 3 százalékos kamatozású kedvezményes lakáshitelre új építésű ingatlanok esetében, a háromgyermekesek pedig immár 15 millió forint kedvezményes lakáshitelre; könnyebbé vált a külföldről hazatérő magyarok hozzájutása a támogatáshoz, valamint az igénylési folyamat is egyszerűbb lett.
  • 2019 júliusától eltörölték a 35 milliós értékhatárt az új ingatlanokra, és bevezették a falusi csokot, amely használt lakás és ház vásárlására, illetve a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére, kibővítésére vehető fel a preferált kistelepüléseken. Emellett a kamattámogatott csok-kölcsön felvétele használt lakás vásárlására is elérhetővé vált, az új lakásra járóval megegyező összeggel (a tekintetében kedvezményezett településeken korszerűsítésre és bővítésre is felvehető 50 százalékos mértékben).
  • 2020-ban további adminisztrációs könnyítésekre került sor.
  • 2021. január 1-jétől a csokkal vásárolt lakások esetében nem kell illetéket fizetni, új lakásoknál az áfa 5 százalékra csökkent, illetve visszaigényelhető, a tetőtér-beépítés támogatása kibővült. 2021-től a nyugdíjasok is igényelhetik a csokot, ha megfelelnek minden feltételnek és dolgoznak a mellett. 2022-től lehetőség van arra, hogy a csok több alkalommal is felvehető legyen, amennyiben a támogatott személyek által a korábban vállalt gyermek(ek) már megszülettek, és a benyújtott új igénylés megfelel az elbírálási szempontoknak, feltételeknek.