Magyar gazdaság

Iránykereséssel indítja a hetet a forint, viszont kedvezőek a rövid távú kilátások

Az euró árfolyama minimálisan emelkedett, 388,42 forintra erősödött fél hétkor a péntek kora esti 388,38 forintról.

Vegyesen mozgott a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben hétfő reggel a bankközi devizapiacon péntek kora estéhez képest.

Hungarian,Forints,In,Hand,And,Grocery,Store,In,The,Background.
Fotó: Shutterstock

Az euró árfolyama minimálisan emelkedett, 388,42 forintra erősödött fél hétkor a péntek kora esti 388,38 forintról.

A svájci frank jegyzése 410,05 forintról 409,45 forintra süllyedt, a dolláré pedig 369,77 forintról 369,04 forintra gyengült.

Az euró a péntek kora esti 1,0500 dollárról 1,0526 dollárra erősödött.

A forint rövid távú kilátásai

Ami a rövid távú kilátásokat illeti, a CIB szerint a nemzetközi kockázati hangulatban bekövetkező elmozdulások, különösen a dollár teljesítménye és az MNB jövőbeli kamatpályája lehet a fő forintmozgató tényező. Például a vártnál alacsonyabb október végi kamatcsökkentés, mondjuk csak 25 bázispontos vágás esetén az euró-forint áttörheti a 380-as szintet, de az alapforgatókönyv szerint év végére 385 körüli árfolyamra számítanak, amit felülírhat a dollár erősödése.

A forint mérsékelt árfolyam-reakciójában az is szerepet játszhatott, hogy ugyan az izraeli konfliktus hatására jól láthatóan pattantak a tőzsdéken a kurzusok, így drágult az olaj, erősödött a dollár, de ezek a mozgások nem tudták átrajzolni a hosszabb piaci hullámokat.

Kedden a magyar inflációs adat még a sávplafon közelében marasztalta a forintot. A hazai alakulása ugyanis óvatos kamatcsökkentésre kínál alkalmat az MNB számára, s a kamattartalom csökkenése óhatatlanul gyengíti a forintot. 

Szerdán és csütörtökön az euró-forint már ismét a forint erős oldalán húzódó technikai szinteket tesztelte, a trendvonal és a mozgóátlagok találkozásánál, a 385-386-os támaszzónában. 

A forint erejét mutatja, hogy az euróval szemben csak kisebb felszúrással reagált a csütörtök délutáni vártnál élénkebb amerikai inflációs adatra. Ami növeli az idei plusz egy kamatemelés esélyét a tengerentúlon, s ezáltal erősíti a dollárt. Márpedig a dollár erősödése jellemzően aláássa a feltörekvő piaci devizák kurzusát, köztük a forintét is.

A pénteki borús nemzetközi befektetői hangulatban ugyan gyengült a magyar fizetőeszköz, de sávon belül zárt az euró-forint, vagyis továbbra is mindkét irányba nyithat a kurzus a jövő héten.

 

forint deviza dollár euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek