Az előzetes várakozásoknál magasabb a szeptemberi az Egyesült Államokban. A fogyasztóiár-index szeptemberben 0,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, ami lassulást jelent az augusztusi 0,6 százalékos növekedéshez képest. Ám meghaladja Wall Street 0,3 százalékos konszenzusát. Míg év per év alapon 3,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ami nem jelent változást az előző hónaphoz képest. Miközben a közgazdászok 3,6 százalékos növekedést vártak. 

Usa,Dollar,Under,Magnifying,Glass.,One,Hundred,Dollar,Bill,With
Fotó: Shutterstock

A volatilis élelmiszerárakat és energiaköltségeket nem tartalmazó maginfláció 0,3 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, ami megfelel az augusztusi növekedésnek és összhangban van a közgazdászok várakozásaival. A maginfláció 4,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami lassulást jelent az augusztusi 4,3 százalékos értékhez képest és megfelelt a várakozásoknak.

A vártnál élénkebb infláció megemelte a kötvényhozamokat.  A 10 éves amerikai referencia államkötvény hozama a szerdai 4,596 százalék után csütörtökön 4,606 százalékra emelkedett. Míg a kétéves kincstárjegy hozama 5,003 százalékról  5,064 százalékra nőtt. A hozamgörbe inverzitása nem változott, amennyiben a hosszú hozamok továbbra is a rövid hozamok alatt maradtak.

WSJ dollár index
 

A 16 devizához viszonyítva számolt dollár index is felpattant a vártnál magasabb inflációs adatra. Mert ez növeli annak valószínűségét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed beváltja az idei plusz egy kamatemelésre vonatkozó ígéretét. Az euró-dollár 1,062-ről 1,056-ig süllyedt az inflációs adat hírére. Az erős oldali támaszokat tesztelő forint az euróval szemben csak kisebb felszúrással reagált. Ellenben a dollár-forint kurzus 363,30 közeléből 365,64 fölé pattant.

A Wall Street Journal szerint a mai inflációs jelentés jó híre, hogy 

szeptemberben továbbra is az üzemanyagköltségek voltak az általános ároldali nyomás fő erői. 

Miközben az Egyesült Államokban a benzinkutak októberben elkezdték csökkenteni az árakat, s a határidős piacok is azt sugallják, hogy a csökkenés tartós lehet. A New Yorkba irányuló novemberi benzinszállításokra vonatkozó szerződések 19 százalékkal visszaestek. Más szóval: enyhülhet a stagflációs sokk miatti aggodalom, ami a nyár végi olajpiaci feszültség nyomán merült fel a piacon.