Pénz- és tőkepiac

Drágult az olaj, erősödött a dollár, gyengült a forint – de még nem írta felül a háború a piacot

Példátlan intervenció: az izraeli jegybank a megalapítása óta először ad el dollárt nyílt piacon, ahol 30 milliárd dollárnyi tartalékot égetnek el. A háborúban álló ország húzóágazata, a technológiai szektor sokat nyerhet a várhatóan meglóduló mesterséges intelligencia befektetéseken.

Bár jól láthatóan pattantak a kurzusok, mégis mérsékelt árfolyammozgásokat hozott a hétvégén kitört háború a palesztin Hamasz szervezet és Izrael között. Drágult az olaj, erősödött a dollár, gyengült a forint, de a konfliktus hatására kirajzolódó felpattanások  egyelőre nem tudták átrajzolni a hosszabb piaci hullámokat. Szoros kivételt képez az izraeli sékel, amely félévtizedes mélypontra süllyedt. 

ISRAEL-CONFLICT-AFTERMATH(231008) -- OFAKIM, Oct. 8, 2023 (Xinhua) -- This photo taken on Oct. 8, 2023 shows Israeli soldiers at the southern Israeli town of Ofakim.  The death toll from Israeli airstrikes in Gaza has risen to 370, with 2,200 others injured, according to an update from the Gaza-based Health Ministry on Sunday. At least 300 Israelis were killed and more than 1,800 injured during the Hamas attack, figures released by the Israeli Health Ministry showed. (Ilan Assayag/JINI via Xinhua)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com
Fotó: Northfoto

Nem véletlen, hogy az izraeli jegybank már bejelentette, hogy megtámasztja az árfolyamot, egyúttal likviditást biztosít, s a nyílt piaci intervenció során 30 milliárd dollárnyi tartalékot égetnek el, amit még 15 milliárd dollár értékben swapokkal is kiegészítenek. 

A Bank of Israel a megalapítása óta először ad el dollárt a piacon.      

A Hamasz Izrael elleni támadása nyomán az olaj hordónkénti ára hétvégén 89 dollárnál is járt. A globális benchmarknak számító Brent nyersolaj határidős jegyzése 4 százalékkal, hordónként 87,97 dollárra emelkedett, míg az amerikai piacon irányadó West Texas Intermediate nyersolaj határidős jegyzése 4,3 százalékkal, hordónként 86,36 dollárra emelkedett hétfőn Ázsiában. 

Nagyon elenyésző az olajtermelés ebben a régióban, de a piac reflexszerűen árazza a konfliktus eszkalációjának lehetőségét

– mondta Kelvin Yew, az Ocean Leonid Investments árukereskedelmi cég vezető olajkereskedője. 

Az olajpiac, többek közt, azt a kockázatot árazza, hogy a Hamaszt támogató Irán elleni szankciók feloldását megakadályozza az Egyesült Államok. Emellett a konfliktus megnehezítheti a Biden-adminisztráció törekvését, hogy Izrael és Szaúd-Arábia viszonyát normalizálja, s a királyságot az olajtermelés növelésére késztesse

Mindamellett 

a háborús olajáremelkedés nem tudta kompenzálni a piac kifáradásának hatását.

Az elmúlt hetekben ugyanis a 100 dolláros olajár prognózisok hatására a rövid távú szállításra szánt olaj ára nagyobb mértékben emelkedett, mint a távolabbi határidőké. Vagyis a WTI határidős görbéje meredekebbé vált. Ami előrehozott vásárlásokat jelzett, s ennek nyomán a vételi erő gyengült. A háborút megelőző héten a nyersolaj ára 11 százalékot esett. 
 

 

 

Pénteken a gyengülő dollár az euróval szemben egy meghatározó ellenállási szintet tört át 1,0542-nél. Ez a Fibonacci szint immár támaszként szolgált. Hétfőn reggel az erősödő dollár letörte ugyanezt a szintet, s kora délelőtt 1,0536 közelében jegyezték az euró-dollárt. A következő komolyabb támaszt jelentő trendvonal 1,045-nél húzódik. 

Az Izraelben működő technológiai vállalatok

várhatóan megerősítik a biztonságot, mivel fennakadások lehetnek – mondták befektetők és elemzők. A csúcstechnológiás iparágak néhány évtizede a leggyorsabban növekvő ágazatok Izraelben, s kulcsfontosságúak a szempontjából. Az izraeli 20 százalékát és a munkahelyek 14 százalékát képviselik. 

Óriási a zavar a szokásos üzletmenetben 

– mondta Jack Ablin, a Cresset Wealth Advisors befektetési igazgatója, hozzátéve: ha a konfliktus kiterjed, akkor számítani kell rá, hogy a technológiai cégek munkatársait is behívják tartalékosként katonai szolgálatra.

Az izraeli részvények és kötvények árfolyama csökkent, és sok üzlet bezárt vasárnap. 

A csipgyártó Intel, Izrael legnagyobb magánmunkaadója és exportőre vasárnap közölte: a vállalat szoros figyelemmel kíséri az izraeli helyzetet, s lépéseket tesz dolgozóinak védelme és támogatása érdekében. 

Az Nvidia lemondta a jövő hétre Tel-Avivba tervezett mesterségesintelligencia-csúcstalálkozót.

Az izraeli technológiai szektor idén már eleve is lassulással nézett szembe, amit a belpolitikai konfliktusok csak súlyosbítottak. Az izraeli technológiai szektor története 1974-ig nyúlik vissza, amikor az Intel megalapította leányvállalatát. Jelenleg 500 multinacionális vállalat működik Izraelben, főleg kutatási és fejlesztési központok, melyek izraeli startupokat vásároltak. Befektetett az Intel, az IBM, az Apple, a Microsoft, a Google és a Facebook is.

Ágazati elemzők szerint, a mostani háborút megelőző 

hírszerzési hibák felgyorsíthatják a mesterséges intelligencia befektetéseket 

Izraelben.
A magyar fizetőeszköz is megérezte a háború hatását. A múlt hét második felében a forint még az erős oldali támaszokat tesztelte az euró ellenében, 385 és 386 között, ahol a trendvonal és a mozgóátlagok húzódnak. Hétfőn reggel azonban 

a sáv padlójáról a plafonig pattant az euró-forint. 

És a 388 fölé emelkedő kurzus már kurzus már 389-nél feszülő ellenállást csipkedte.  

 

forint izraeli háború Izrael dollár olaj
Kapcsolódó cikkek