Magyar gazdaság

Kiderült hogyan szerezhetik vissza a cafeteria juttatásokat a munkáltatók

Az olyan népszerű béren kívüli juttatások, mint a SZÉP-kártya, könnyen gondot okozhatnak a munkáltatóknak, ha a munkavállalónak év közben szűnik meg a szerződése.

A béren kívüli juttatások legnépszerűbb szereplője a Széchenyi Pihenő Kártyára (SZÉP-kártya), mivel a kedvezőbb adózási szabályai mellett, hatásos eszköze lehet a munkavállalók megnyerésének és megtartásának. A munkáltatók nagy része viszont egy összegben tölti fel munkavállalóinak a járó összeget, így sok esetben problémás, ha év közben megszűnik egy-egy alkalmazott munkaviszonya. Ilyen esetekben több módja van annak, hogy a munkáltató visszakapja a fennmaradó összeget, a HR Portál összeszedte a lehetőségeket.

Budapest, 2022. január 15.Egy, az OTP Bank által kibocsátott Széchenyi Pihenőkártya, (SZÉP Kártya) egy kártyaformátumú, univerzális, elektronikus utalvány, amelyet a munkavállaló munkáltatójától kaphat béren kívüli juttatásként, a cafeteria keretein belül. A SZÉP Kártyával alapvetően belföldi üdülést, meleg étkezést, különböző egészségügyi, szépségápolási, wellness- és sportszolgáltatásokat, illetve kulturális és szórakozási lehetőségeket lehet kifizetni. Egy kormányrendelet értelmében 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni. Mellette a kártyát kezelő, elfogadó POS - üzletekben található kártyaleolvasó eszköz - terminál.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.Budapest, 2022. január 15.
Egy, az OTP Bank által kibocsátott Széchenyi Pihenőkártya, (SZÉP Kártya) egy kártyaformátumú, univerzális, elektronikus utalvány, amelyet a munkavállaló munkáltatójától kaphat béren kívüli juttatásként, a cafeteria keretein belül. A SZÉP Kártyával alapvetően belföldi üdülést, meleg étkezést, különböző egészségügyi, szépségápolási, wellness- és sportszolgáltatásokat, illetve kulturális és szórakozási lehetőségeket lehet kifizetni. Egy kormányrendelet értelmében 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig mindegyik SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni. Mellette a kártyát kezelő, elfogadó POS - üzletekben található kártyaleolvasó eszköz - terminál.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Róka László / MTI

Fontos kiemelni, hogy a munkavállaló csak akkor kaphatja meg előre az egész éves összeget, ha a munkaviszony egész évben fennáll, azonban, ha csak az év egy részében, akkor az összeget a munkaviszonyban töltött napok számával megfelelően arányosítani kell.

A munkabérből történő levonás

Kézenfekvő megoldás lehet, ha a munkaviszony lezárásakor történő elszámolásnál a munkáltató levonja a munkabérből a munkavállalónak már nem járó összeget, azonban ez csak a törvényben meghatározott esetekben lehetséges, mint például a munkavállaló hozzájárulásával történő levonás. A levonáshoz szükséges a munkavállaó egyértelmű beleegyezése, így a nyilatkozat megfogalmazásánál körültekintően kell eljárni, nehogy egy jogvita esetén kétségbevonható legyen a tartalma. A levonásnál figyelni kell arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint 60 ezer forintig van lehetőségünk a munkabérből történő levonásra.

 

A munkáltatói szabályzat bővítése

Amennyiben a munkabérből történő levonás ügyviteli nehézségekbe ütközne, úgy célszerű létrehozni egy cafeteriára vonatkozó belső szabályzatot. Egy ilyen szabályozásban rendelkezhet arról a munkáltató, hogy hogyan köteles eljárni a munkavállaló abban az esetben, ha évközben szűnik meg munkaviszonya. A munkáltatónak érdemes kikötnie, hogy a béren kívüli jutatásokkal az utolsó munkában töltött napon el kell számolnia a munkavállalónak, akit nem illet meg fennmaradó összeg, ennél fogva visszafizetési kötelezettség terheli. A munkáltatói szabályzatban rögzíteni kell, hogy ebben az esetben az utolsó kifizetett munkabérből a munkáltató levonhatja a különbözetet, vagy amennyiben erre nincs lehetőség, a munkavállalónak fizetési kötelezettsége keletkezik.

Akár az iskolai étkezés befizetésére is használható a SZÉP-kártya

Az extra keret és az élelmiszer-vásárlás lehetősége miatt idén még jobb eszköz lehet a Széchenyi Pihenő Kártya az iskolaévet vagy éppen az óvodai nevelési évet, egyetemi szemesztert kezdő gyermekek szüleinek támogatására.

A munkáltatói fizetési felszólítás

Amennyiben a munkáltató nem rendelkezik sem a munkavállaló hozzájárulásával, sem pedig a cafeteriára vonatkozó belső szabályzattal, akkor a követelés másik lehetséges érvényesítési módja az írásbeli munkáltatói fizetési felszólítás. Ennek segítségével fizetési igény érvényesíthető, a teljes-munkaidős alkalmazott kötelezhető a legkisebb munkabér háromszorosát meg nem haladó összeg, azaz 2023-ban 696 ezer forint megfizetésére.

Ez a módszer azért hatékony, mert amennyiben a munkavállaló 30 napon belül nem támadja meg bíróságon a felszólítást, lehetőség van a munkavállaló lakóhelye szerint illetékes járásbíróságtól végrehajtási záradékot kérni, amellyel az okirat közvetlenül végrehajthatóvá válik. Fontos, hogy a fizetési felszólítás mindenképpen tartalmazza a jogorvoslati lehetőségekről történő felvilágosítást is, mert ennek elmaradása esetén a munkavállaló fél évig fordulhat a bírósághoz a korábban említett 30 nap helyett.

Az időarányos kifizetés

Egyszerűbb megoldás lehet, ha a béren kívüli juttatásokat eleve időarányosan teljesíti a munkáltató. Ebben az esetben nem kell a visszatérítési megoldásokon gondolkodni, hiszen a munkavállaló minden hónapban csak arányos részét kapja meg juttatásának. Ebben az esetben is szükséges munkáltatói szabályzatban részletezni a cafeteria juttatáshoz kapcsolódó előírásokat.

 

Széchenyi Pihenő Kártya béren kívüli juttatás szép-kártya
Kapcsolódó cikkek