Viszonylag élénk keresletet hozott az augusztusi hónap a lakossági hitelpiacon, több termék új kihelyezéseinél is megdőlt az idei rekord – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett adataiból.

20210318 BudapestRaiffeisen bank bankfiók  hirdetéstámogatott hitelFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság   VG 20210318 Budapest
Raiffeisen bank 
bankfiók  hirdetés
támogatott hitel
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A jegybank statisztikái szerint lakáshitelekből 54,4 milliárd forintnyit vettek fel a nyár utolsó hónapjában a háztartások, amely amellett, hogy bő 4 milliárddal meghaladta az előző havi mennyiséget, idei csúcsnak is számít. Hasonlóan alakult a helyzet a személyi kölcsönöknél is, ahol a szerződések 51 milliárdot közelítő volumene szintén 2023. eddigi legjobbja. A babaváró hitelnél az új kihelyezések összege bő 3 milliárd forinttal haladta meg a júliusi mennyiséget, és a 25,25 milliárdos volumenre szintén nem akadt még ebben az évben példa.

Az új szerződések összege, a lakossági hitelpiacon, az év első nyolc hónapjában

A nyár végéhez képest szokatlanul erős kereslet persze nem túlságosan meglepő. A jövő év elejétől ugyanis mind a babaváró kölcsönre, mind a CSOK-ra vonatkozó szabályozás változik, így azok, akik az új szabályok szerint már kiesnének a kedvezményezetti körből, feltehetően próbálják előrehozni hitelfelvételeiket. Ennek nyomán pedig a következő hónapokban is erőteljesebb kereslet várható a babavárónál és a lakáshiteleknél is, ám kiugrásra még így sem nagyon lehet számítani.

Az első nyolc hónap adatait nézve viszont már nem ennyire imponálók a számok. A lakáshitelek új szerződéseinél változatlanul erőteljes – 62,5 százalékos – a visszaesés 2022. azonos időszakához képest, 361,6 milliárd forintos volumen mellett. A fogyasztási hiteleknél szintén jelentős, de közel sem ilyen durva a visszaesés: itt 18,6 százalékkal zsugorodott a piac, 621,4 milliárd forintnyi új szerződés mellett. 

Az, hogy a fogyasztási hiteleknél is stabilan két számjegyű a mínusz, leginkább a babavárónak tulajdonítható, amelynél kevesebb mint a felére esett vissza az új kihelyezések összege.

A személyi kölcsönök viszont meglepően jól állják a sarat, az év első kétharmadában kötött, 344,7 milliárd forintnyi szerződés mindössze 4,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A hitelállomány alakulása háztartásoknál, augusztusban

A lakossági hitelek állománya közben szépen döntögeti a csúcsokat: a nyár végén már 10 039 milliárd forintnál járt, ami ugyan már csak 2,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál, új rekordnak számít. Ebben ugyanakkor vastagon benne van a babaváró is, amelynek állománya – a konstrukció sajátosságai miatt – már csak hajszálnyira maradt el a 2 ezer milliárd forinttól. 

Figyelemre méltó emellett, hogy a lakáshitel-portfólió mindössze 1,4 százalékkal tudott bővülni éves összevetésben,

miközben a folyószámlahitelek állománya az átlagnál jóval gyorsabban, 8,4 százalékkal emelkedett tizenkét hónap alatt.