Szijjártó Péter szerint Magyarország 2025-re a világon a második legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártó kapacitással rendelkező ország lesz. A külgazdasági és külügyminiszter a Boonnak adott interjújában beszélt az akkumulátoripari beruházásokról és az e-autó-ipari mobilitásról.

Szijjártó Péter
Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

Elmondása szerint rendkívül népszerű a külföldi befektetők körében Magyarország, tavaly 6,5 milliárd euróval megdöntöttük az addigi beruházási rekordot. Hozzátette:

Idén nemcsak meghaladjuk ezt a hatalmas számot, de meg fogjuk duplázni, az esztendő végére elérjük a 13 milliárd eurót.

Véleménye szerint a politikai stabilitásnak, a gazdasági kiszámíthatóságnak és beruházási környezetnek köszönhető ez a növekedés.

Szijjártó elmondta, hogy az európai autóipar átalakuláson megy keresztül, és a tradicionális járműgyártás felől az elektromos irányába fordul. Hazánkban az Audi, a BMW és a Mercedes is jelen van, ezek a cégek „az elektromobilitási stratégia szívét már Magyarországra hozták”.

Kínán és Németországon kívül mi vagyunk az egyetlen ország a világon, ahol ez a három tradicionális és innovatív vállalat jelen van. Ezenfelül a keleti autóipari beszállítógyárak is ide telepítik termelésüket, ami egy kiváló példa arra, hogy az autóipari beruházások soha nem állnak meg önmagukban

– mondta a miniszter.

Az autóipar fejlődése nem áll meg, arra kérdésre pedig, hogy a Tesla is nyithat-e gyárat Magyarországon, elmondta, hogy bár semmi sem kizárt, de „egyelőre ilyen egyeztetések nincsenek”. Novák Katalin egyébként nemrég találkozott Elon Muskkal, a találkozó legfontosabb témája a világ demográfiai küzdelme volt. A köztársasági elnökkel való találkozását követően pedig „ lett Magyarország legújabb szövetségese a családok szabadságharcában”.

A személyes ismeretség tehát megvan, a legújabb akkumulátorgyár felépítése után viszont nem lenne meglepő, ha a közeljövőben mégis Tesla-gyár nyílna Magyarországon.