Továbbra is óriási a szakadék a budapesti és a vidéki fizetési rangsorban: míg a fővárosban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nettó átlagkeresete az év első hat hónapjában 453 379 forint volt, addig az ország egyik legszegényebb vármegyéjének számító Szabolcs Szatmár-Beregben mintegy 200 ezer forinttal kevesebbet, mindössze 262 438 forintot vihetett haza átlagosan egy munkavállaló – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a vármegyék – 2023. I. félév, Térségi összehasonlítás című kiadványából.

Havi nettó átlagkereset 2023. I. fél év
 

A bruttó és nettó átlagkeresetek – a közfoglalkoztatottakéval együtt számítva – országosan egyaránt 13,6 százalékkal múlták felül az egy évvel korábbi értéket, ami jócskán elmaradt az mértékétől. A növekedés terén azonban így is jókora különbségek mutatkoztak: Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, valamint a fővárosban volt a legkisebb (10,7 és 11,7 százalék, illetve 11,6 százalék), Győr-Moson-Sopron vármegyében pedig a legnagyobb (21,5 százalék), utána Pest (16,6 százalék), valamint Komárom-Esztergom következett (15,9 százalék).

Budapest és Győr-Moson-Sopron vármegye között sokat szűkült a bérolló, amely leginkább a feldolgozóiparnak és vélhetően az Audinak tulajdonítható. 

A részletes adatok szerint a szektorban egy év alatt 30 százalékkal, tehát bőven az infláció fölött növekedtek a nettó keresetek, egészen pontosan a tavalyi 407 ezerről 530 ezer forintra.

Abban viszont nincs változás, hogy vidéken továbbra is az iparosodott vármegyékben vihetik haza a legtöbbet a munkavállalók: 

  • Győr-Moson-Sopronban átlagosan 406 ezer forintot, 
  • Komárom-Esztergomban 367 ezer forintot, 
  • Fejérben pedig 360 ezer forintot. 

Ami a fővárosi fizetéseket illeti, ott már három ágazatban 500 ezer forint fölött van a nettó kereset: 

  • a pénzügyi szférában 672 ezer, 
  • az információ-kommunikáció szektorban 646 ezer, 
  • a tudományos műszaki tevékenység terén pedig 578 ezer forint volt az átlagbér. 

Összehasonlításképpen: Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyében a feldolgozóiparban vannak a legjobb fizetések, ott a 313 ezer forintos nettó kevesebb mint a fele a főváros legjobb keresetének.

Abban sincs változás, hogy még mindig Budapesten és Győr-Moson-Sopron vármegyében haladják a meg a nettó fizetések a 370 221 forintos országos átlagot, tehát 18 vármegyében ennél kevesebbet vihetett haza a munkavállaló, ráadásul hét vármegyében még a 300 ezret sem érte el. Bár az év elején mindenhol mérséklődött a fizetések értéke, a második fél évben szinte biztosan fordul a trend, az infláció csökkenésével ugyanis szeptemberben már visszatérhetett a reálbérek növekedésének időszaka.