Magyar gazdaság

LIGA: milliók életére lesz hatással a minimálbér emelése - a gyed és táppénz is ehhez van kötve

A minimálbérről és garantált bérminimumról szóló friss megállapodás akár kétmillió állampolgárt is érinthet.

Közvetlenül valamivel több mint egymillió munkavállalót érint a nemrég született bérmegállapodás – közölte a LIGA Szakszervezet elnöke az InfoRádiónak. Ma Magyarországon körülbelül 200 ezren kapnak minimálbért, 850 ezren pedig garantált bérminimumot. A legkisebb keresetek emelése azonban valamennyi munkavállaló bérére és más szociális alapú kifizetésekre is hatással van. Vagyis a legkisebb bérek kötelező emelése jóval tágabb körre lesz hatással. 

© Cseh Gábor20230228 SzombathelyBizonytalanságot hozott az új esztendő az építőipar szereplői számára. A kínálati oldal rendeződni látszik, a kereslet azonban csökken - az általunk megkérdezett szakemberek szerint sokan kivárnak és nem vágnak bele új beruházásba. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas NépeKépen: Sűtö Ferencz és Tatai Péter János, egy újonnan épülő családi ház alapját készítik 20230228 Szombathely

Bizonytalanságot hozott az új esztendő az építőipar szereplői számára. A kínálati oldal rendeződni látszik, a kereslet azonban csökken - az általunk megkérdezett szakemberek szerint sokan kivárnak és nem vágnak bele új beruházásba. 

Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe
Képen: Sűtö Ferencz és Tatai Péter János, egy újonnan épülő családi ház alapját készítik
Fotó: Cseh Gábor /  Vas Népe

A munkavállalók teljes köre érintett közvetlen vagy közvetett módon, mind a mind a garantált bérminimum emelésében – mondta Mészáros Melinda. A szakszervezet elnöke emlékeztetett arra, hogy a minimálbér értékéhez kötött juttatások, mint a gyed vagy a táppénz maximum összege, illetve a kereseti korlát mértéke is 1,5-2 millió állampolgárt is érinthet.

Csütörtökön a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén megállapodás született a munkaadók és a munkavállalók között. Nagy Márton közleményben számolt be a minimálbér és bérminimum egyezség részleteiről.

A felek az alábbiakban megegyezésre jutottak:

  • a legkisebb keresetek korábban, már 2023 decemberében emelkedhetnek,
  • decembertől a minimálbér 15 százalékkal, 266 800 forintra, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal, 326 ezer forintra növekedhet,
  • a felek ajánlást fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembe vételével 2024. évben is meg kell őrizni a bérek reálértékét, ezért minden vállalkozást a saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelően további béremelésre ösztönöznek és
  • tárgyalást kezdenek a bérrendszer megújításának olyan irányú koncepciójáról, amellyel a bérek hosszú távon megőrizhetik vásárlóerejüket.


 

LIGA Szakszervezet gyed bérmegállapodás bérminimum minimálbér
Kapcsolódó cikkek