Remekelnek a tudományos egyetemeink: a Semmelweis rangos nemzetközi eseményen mutathatta be tudományos és oktatási tevékenységét, miközben a daganatos gyermekek későbbi gyermekvállalását segítő új eljárással büszkélkedhet, Pécsett pedig a legmodernebb sugárterápiás készülékkel bővült az eszközpark, amely ugyancsak a daganatos betegek kezelését javítja.

Az 1,6 milliárd forintos fejlesztés csúcsa, a legmodernebb sugárterápiás eszköz Pécsett.
Fotó: PTE / Molnár Dávid

Londonba a Semmelweis küldöttségét dr. Merkely Béla vezette, aki az idei magyar Nobel-díjasokra, dr. Karikó Katalinra és dr. Krausz Ferencre utalva kezdte beszédét: „Sikerük a magyar tudományra is felhívja a figyelmet. És még egy dologra: az együttműködés fontosságára. Ha tudásunkat megosztjuk és összehangoljuk nemzetközi partnereinkkel, kutatásainkat hatékonyabbá tehetjük, és ezáltal kiemelkedő eredményeket érhetünk el.” 

Hozzátette: a Semmelweis többek között a Harvarddal, a Karolinska Intézettel (másképpen a Svéd Orvostudományi Egyetemmel) és a Birminghami Egyetemmel is együttműködésben áll.

Egynapos eljárás – heg nélkül

Merkely a Felsőoktatási evolúció: Kihívások, trendek és innováció – Kihívások találkozása az akadémiai és tudományos együttműködés elősegítésével címmel ellátott kerekasztal-beszélgetésen is részt vett, méghozzá a alábbi nemzetközi szaktekintélyek társaságában:

  • dr. Beatrix Busse, a Kölni Egyetem oktatási és tanulmányi rektorhelyettese
  • dr. Melanie Madhani, a Birminghami Egyetem szív- és érrendszeri professzora
  • dr. Clive Page farmakológiaprofesszor, a londoni King’s College Pulmonáris Farmakológiai Tanszékének igazgatója
  • dr. Ronak Rajani, a King’s College London kardiológus tanácsadója 
  • dr. Mark Westwood, a Barts Heart Centre orvosképzési igazgatója
  • dr. Maurovich Horvát Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotói Központjának igazgatója
Merkely Béla is előadott a londoni egészségügyi-oktatási rendezvényen.
Fotó: Luminosity Media / Mitter Mátyás

Ezek után a Semmelweis nevében dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid ikerkutató, a Magyar Ikerregiszter alapítói ismertették legújabb eredményeiket a bélrendszer egészsége és a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór közötti lehetséges összefüggésekről.

Az már hazai fejlemény, hogy Magyarországon először a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján olyan eljárást képesek már végezni, amivel a daganatos gyermekek későbbi saját gyermekvállalását segítik. 

A köldökön keresztül távolítjuk el a jobb-vagy bal oldali petefészket, vagy annak egy részét

– nyilatkozta dr. Sükösd Zita, a Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének szakorvosa. Az első műtéteket végző sebész kifejtette, hogy a gyermeki szervezet minél kisebb terhelése miatt csak három kis vágást ejtenek a bőrön, és hosszú, vékony műszerek segítségével távolítják el a petefészket úgy, hogy a petevezetéket nem sértik. 

A szövetet az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Asszisztált Reprodukciós Osztályán több darabra osztják, lefagyasztják, és folyékony nitrogéngőzben tárolják mínusz 196 Celsius-fokon a beteg 25 éves koráig, ami szükség esetén utána ötévenként meghosszabbítható. Amikor eljön az idő, a petefészket visszaültetik a hasüregbe.

Milyenek a nyugati tapasztalatok?

A Semmelweis Egyetem tájékoztatója szerint a gyermekkori daganatos megbetegedésekkor bizonyos gyógyítókezelések (kemo- és sugárterápia, csontvelő-transzplantáció) mellékhatása a petefészek elégtelen működéséhez, hormonális zavarokhoz, végül meddőséghez vezethet. Ezt kerülik ki a petefészek-eltávolítással és -fagyasztással, aminek Nyugat-Európában és Amerikában nagyon jók a tapasztalatai. 

Ez az eljárás itthon csak a felnőttek számára volt elérhető, de az elmúlt hónapokban öt beavatkozást elvégeztek már gyermekkorú betegeknél is. 

Dr. Erdélyi Dániel, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének hematológusa elmondta, hogy az engedély csak a meddőség magas kockázatával járó kezelések előtt teszi lehetővé ezt a beavatkozást, ezért becslése szerint évente húsz-harminc beteget tudnak majd beemelni a programba. Nagy előny viszont, hogy egynapos sebészeti eljárás után aznap vagy másnap hazamehet a beteg, ráadásul a beavatkozás után nem marad látható heg.

Komfortosabb, gyorsabb, biztonságosabb

Ugyancsak a daganatos betegek kezeléséhez nyújt korszerű segítséget az a sugárterápiás eszköz, amelyet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete szerzett be. 

Ez a Varian Halcyon kis energiájú lineáris gyorsítóeszköz, amely dr. Sebestyén Andor, a klinikai központ elnöke szerint kisebb területet foglal, csendesebben működik, ezáltal a betegek szempontjából komfortosabb, biztonságosabb, hiszen kisebb sugárterheléssel jár, és gyorsabban működik, mint az elődje, így napi szinten több beteget tudnak ellátni, magasabb színvonalon és nagyobb betegbiztonság mellett.

A teljes fejlesztés 1,6 milliárd forintba került, amihez 800 millió forinttal járult hozzá a PTE, a másik 800 millió pedig hazai kormányzati, illetve EU-s forrásól származik.

Sebestyén Andor elmondta, hogy a fekvő- és járóbeteg-ellátásban évente több mint 8000 sugárterápiás ellátási esemény történik. A PTE KK Onkoterápiás Intézetében éves szinten több mint 1500 beteget kezelnek sugárterápiás módszerrel, napi szinten pedig mintegy 300-400 beteg ellátását végzik el. 

Élmezőnyben az oktatási rangsorban is

Mindkét intézmény, a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem is jól szerepelt a HVG idei kutatásában, így előkelő helyen állnak a hazai felsőoktatási intézmények frissen összeállított minőségi rangsorában.