Magyar gazdaság

Energiatárolási pályázattal segíti a cégeket a kormány

A támogatás feltétele, hogy a vállalkozások a kiegyenlítő piacon használják és legalább tíz évig üzemeltessék az eszközöket.

A hazai vállalkozások számára írt ki 62 milliárd forintos keretösszegű, energiatároló kapacitások létesítését célzó pályázatot a kormány – derül ki az Energiaügyi Minisztérium hétfői közleményéből.

A tervek szerint a pályázat keretében 2026 májusáig megépülő energiatárolók több mint hússzorosára növelik a jelenleg mintegy 20 megawattos hazai kapacitást.

Instalation,Control,Of,Inverters,Solar,Panel,On,The,Wall.,Technology
Fotó: Shutterstock

Mint írják, 

a zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása, 

miközben a fejlesztési szándékok megalapozottságát és támogathatóságát az Európai Bizottság is elismeri. Az energiatárolás fejlesztése segíti a tiszta energiaforrások további térnyerését, valamint hozzájárul Magyarország energiafüggetlenségének megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat üzemeltetési és szabályozási költségeit.

A cégeket vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi az energiatárolók telepítésére a pályázat, de azokat legalább tíz évig üzemeltetni is kell. További feltétel, hogy a vállalatok a kiegyenlítő piacon használják az eszközöket, amelyek a várakozások szerint mintegy 440 megawatt összkapacitást adhatnak a hálózathoz.

A pályázatokat az erre a célra szolgáló kormányzati oldalon lehet benyújtani 2024. január 15. és február 5. között. A beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyertesek kiválasztása a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján történik majd.

A közlemény felidézi, hogy a múlt hónapban bejelentett Plusz Programmal a családokat is segíti napelemes rendszerek és ahhoz tartozó energiatárolók telepítésében.

 

villamosenergia Magyarország energiafüggetlenség pályázat
Kapcsolódó cikkek