A világ fosszilis tüzelőanyag-kereslete 2030-ban tetőzik: a szénfelhasználás a következő két évtizedben jelentősen zsugorodik, míg a gáz- és olajfelhasználás enyhén csökken és a csúcsszint közelében marad – derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legfrissebb tanulmányából, ami ellentmond az olajkartell hó eleji jelentésének.

Men,Technicians,Carrying,Photovoltaic,Solar,Moduls,On,Roof,Of,House.
Fotó: Shutterstock

Az IEA szerint a tiszta energiába történő beruházások 2020 óta világszerte 40 százalékkal nőttek: az országok naponta több mint egymilliárd dollárt költenek csak a kiépítésére. Ennek következtében a megújuló energiaforrások részesedése a globális villamosenergia-mixben a mostani 30 százalékhoz képest megközelíti az 50 százalékot az évtized végén. 

A világ legnépesebb országában lesz az egyik legnagyobb mértékű a bővülés: India villamosenergia-szükségletének 18 százalékát biztosítja a napenergia 2030-ban, míg az Egyesült Államokban a megújuló energiaforrások részesedése 45 százalékra nő a tavalyi 22 százalékhoz képest. A szervezet World Energy Outlook című kiadványa szerint közel tízszer annyi e-autó közlekedik majd az utakon.

Az újonnan forgalomba helyezett amerikai autók fele lesz elektromos meghajtású. A IEA kiemeli Kína szerepét: a távol-keleti ország egyre inkább a zöldenergia felé fordul, miközben a gazdasága is lassul, így jóval kevesebb szénre lesz szüksége a következő évtizedekben. A Nemzetközi Energia Ügynökség  úgy számol, hogy Kínában összesen 100 millió villanyautó róhatja az utakat 2030-ban.

Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója a jelentés kapcsán kijelentette, hogy a tiszta energiára való átállás világszerte zajlik, ami megállíthatatlan folyamat. Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, tavaly az EU-ban rekordmennyiségű, 40 gigawattnyi napenergia-kapacitást telepítettek, de megújuló energiával foglalkozó csoportok szerint az uniónak további lépéseket kellene tennie a napenergia pazarlásának megállítására, mert a kontinens nem tudja kihasználni az éghajlatváltozás szerény pozitívumait.

Gázimport: Magyarország hatalmas pofont kapott Bulgáriától

Bulgária ezentúl megawattóránként 20 levás sápot – energia-hozzájárulást – szed a területére érkező, és az azon áthaladó, orosz eredetű földgáz minden megawattórája után. A plusz teher hatalmas: magának a gáz árának a negyedét teszi ki. Magyarországra döntően Bulgárián át érkezik az oroszországi földgáz. A döntés kiterjed az orosz eredetű cseppfolyós földgázra (LNG) is.