A beruházások csökkenése a piaci körülményeket tükrözi, nem a klímatechnológiától való szándékos eltávolodást, miután a kockázati tőke és a magántőke egyes ágazatokban átlag 50 százalékos esést produkált idén. „Annál is inkább, miután az abszolút csökkenés ellenére a klímatechnológiai beruházások részaránya tovább emelkedett az induló beruházások között: a 2018. évi 7 százalékkal szemben 2023-ban 11 százalékkal” – áll a PwC State of Climate Tech idei klímatechnológiai jelentésében. 

Green,Hydrogen,Factory,Concept.,Hydrogen,Production,From,Renewable,Energy,Sources
Az abszolút csökkenés ellenére a klímatechnológiai beruházások részaránya tovább emelkedett az induló beruházások között.
Fotó: Shutterstock

A befektetők jellemzően a nagyobb kibocsátáscsökkentési potenciállal rendelkező technológiákba fektetnek, és elsősorban a zöldhidrogén, valamint a szén-dioxid-leválasztás, -felhasználás és -tárolás felé mozdulnak.

Széles körű kutatás készült

A felmérés több mint 8000 klímatechnológiai induló vállalkozást és több mint 32 ezer ügyletet elemzett, amelyek összértéke meghaladja a 490 milliárd dollárt. A PwC Climate Tech Investment Indexének alapjául szolgáló adathalmazt idén jelentősen bővítette a vállalat: a tavalyi évhez képest közel kétszer annyi induló vállalkozást és szélesebb körű ügylettípusokat vizsgált.

Számos jel utal arra, hogy a klímatechnológiai befektetések egyre inkább általánossá válnak. A tapasztalt befektetők – akik öt vagy több klímatechnológiai ügyletbe fektettek be – kisebb részét adják a klímatechnológiában érdekelt összes befektetőnek, miközben az új befektetők aránya növekszik.

Aerial,View,Of,Solar,Panels,On,A,Sunny,Day.,Power
Bár a klímatechnológiai beruházások abszolút szintje a piaccal együtt csökkent, az ágazat relatíve jól teljesített.
Fotó: Shutterstock

„A klímatechnológia fejlesztése és felfuttatása elengedhetetlen része az éghajlati kihívásoknak való megfelelésnek. Bár a klímatechnológiai beruházások abszolút szintje a piaccal együtt csökkent, az ágazat relatíve jól teljesített, és biztató, hogy a befektetések egyensúlya olyan technológiák felé mozdul el, amelyek a leginkább csökkenthetik a kibocsátást, mint például az élelmiszerhulladék-gazdálkodás vagy a zöldhidrogén”– hangsúlyozta Szalay Rita, a PwC jogi és adótanácsadási területének vezető ESG-szakértője a jelentéshez kapcsolódóan.

Változatlanul nagyon lassú a szén-dioxid mérséklődése

A szén-dioxid-mentesítés globális üteme mindezek ellenére továbbra is túlságosan lassú: a PwC Net Zero Economy Index legújabb kutatása szerint a világnak a jelenlegi ütemhez képest hétszer gyorsabban kellene a szén-dioxidot csökkentenie ahhoz, hogy a felmelegedést az iparosodás előtti átlaghoz képest 1,5 Celsius-fokra korlátozza. 

Hand,Holding,Magnifying,Glass,With,Co2,Reduction,Icon,Inside.a,Clean
A szén-dioxid-leválasztás, -felhasználás és -tárolás 2022 óta 39 százalékkal nőtt, bár még mindig kevesebb, mint 2 százalékát teszi ki a teljes klímatechnológiai finanszírozásnak.
Fotó: Shutterstock

A technológia döntő szerepet játszik a szén-dioxid-mentesítés hatékonyabbá tételében, de már nem elsősorban az újításon, hanem a mennyiségen van a hangsúly. A Nemzetközi Energiaügynökség nettó nulla forgatókönyve szerint ugyanis a 2050-ig bekövetkező kibocsátáscsökkentés alig több mint egyharmada függ olyan technológiáktól, amelyek jelenleg még csak fejlesztés alatt állnak.

A beruházások között még mindig az alacsonyabb potenciállal rendelkező technológiák vannak túlsúlyban, de biztató elmozdulás látható a nagyobb kibocsátáscsökkentési potenciállal bíró technológiákba történő beruházások arányának növekedése felé. 

A napenergia részesedése a beruházásokból arányosan 24 százalékkal, míg a zöldhidrogén 64 százalékkal emelkedett. A szén-dioxid-leválasztás, -felhasználás és -tárolás 2022 óta 39 százalékkal nőtt, bár még mindig kevesebb, mint 2 százalékát teszi ki a teljes klímatechnológiai finanszírozásnak. Az alacsonyabb kibocsátáscsökkentési potenciállal rendelkező technológiákra fordított tőke aránya csökkent, a könnyű akkumulátoros elektromos járművek beruházási aránya 2022 óta 50 százalékkal, a mikromobilitásé pedig 38 százalékkal. 

Sajátos megoszlás az egyes ágazatok között

Ami a klímatechnológiai beruházások ágazati megoszlását illeti, jelentős változás történt az ipari szektorban, amely a kibocsátások nagyobb hányadát teszi ki (34 százalék), mint a gazdaság bármely más ágazata: mezőgazdaság és élelmiszeripar (22 százalék), épített környezet (17 százalék), mobilitás (15 százalék), energia (12 százalék). A befektetők 2013 és 2022 harmadik negyedéve között a klímatechnológiai kockázatitőke-finanszírozás kevesebb mint 8 százalékát csatornázták az ipari ágazatokba, viszont ez az arány csaknem megduplázódott (14 százalék) 2022 negyedik negyedéve és 2023 harmadik negyedéve között.