Dobos Balázs emlékeztetett arra, hogy az 1970-es években a koreai gazdaságpolitika előkészítette a kiugrási lehetőséget az támogatásával, a képzési rendszerek és a KFI-infrastruktúra fejlesztésével, valamint az ipari parkok és befektetések ösztönzésével. Az 1980-as években erre az alapra építve a koreai vállalatok átálltak a másodlagos elektronikai alkatrészek és kiegészítők gyártásáról az alapvető alkatrészek előállítására. A magasabb hozzáadott értéket képviselő, szellemi tulajdonjogra épülő termékek gyártása révén azóta Dél-Korea high-tech ipari nagyhatalom lett. 

Portrait of woman looking on blue screen lit with binary code
A Big Datára és a biotechnológiára érdemes összpontosítani a jövőben. Fotó: Stanislaw Pytel

 

Sikeres példák

A másik sikeres példát Izrael mutatja, amelynek már stabil alapjai voltak ahhoz, hogy a 2008-as válságot követően újra növekedési pályára álljon. Az országnak a 2000-es évek végén már fejlett és egyben konzervatívan működő bankszektora volt, erős társadalmi szolidaritás és rugalmasság jellemezte az országot, ezzel párhuzamosan igen jelentős megtakarításokkal rendelkezett a lakossága. A vezetés felismerte, hogy a globális gazdasági trendek kihasználása, az izraeli munkaerő magas képzettsége, az ország erős kutatás-fejlesztéssel és informatikai (KFI) hagyománnyal büszkélkedő egyetemei hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Izrael gazdasága globálisan jelentős startup- és innovációs ökoszisztémává váljon.

Magyarországnak is kiváló adottságai vannak

Dobos Balázs rámutatott: Magyarországnak is kiváló adottságai vannak, amelyekre építve már a közeljövőben kiaknázhatók a technológiai kitörési pontokban rejlő lehetőségek.

Kitörési területek lehetnek – a hagyományos iparágakhoz kapcsolódva – a pénzügyi szolgáltatások és technológia, az önvezető járművek területe, az egészségügyi technológia, a munkaszervezés és az automatizáció, a kiberbiztonság és a digitális logisztika és technológia, az agrár- és az élelmiszer-technológia területe.

Ha a konkrét technológiákat nézzük, a mesterséges intelligenciára, a gépi tanulásra, a felhőalapú számítástechnikára, a kevert és kiterjesztett valóságra (MR/VR/AR), a robotikára, az adattudományra – a Big Datára és a biotechnológiára érdemes összpontosítani a jövőben, a hazai vállalatok akár jelentős szereplővé is válhatnak ezeken a technológiai területeken.

Dobos Balázs kiemelte: a Makronóm Intézet a közeljövőben nagyszabású konferencián mutatja be, mely területeken lehet sikeres Magyarország. A Makroverzum című konferenciát november 20-án, a Bálna Honvédelmi Központban rendezik meg. A részletes program és a regisztráció Makronóm Blog oldalán érhető el.