A magyar gyógyszeripar az ország szempontjából hatalmas értéket és nemzetközi versenyképességet képvisel – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter videóüzenetében, amit a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) által rendezett konferencián játszottak le kedden Budapesten.

NAGY Márton
Budapest, 2023. március 29.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Multi Program nemzetközi zárókonferenciáján a Budapest Marriott Hotelben 2023. március 29-én.MTI/Bodnár Boglárka Budapest, 2023. március 29.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Multi Program nemzetközi zárókonferenciáján a Budapest Marriott Hotelben 2023. március 29-én.
MTI/Bodnár Boglárka
Nagy Márton:  a nemzeti szuverenitásra, mint alapgondolatra építő magyar gazdaságpolitika nem légből kapott dolog.
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Az ágazatban működő vállalkozások lefedik a gazdaság teljes vertikumát a kutatás-fejlesztéstől a gyártáson át a kereskedelmi tevékenységig, az általuk képviselt hozzáadott érték pedig kimagasló – tette hozzá a tárcavezető. A hazai gyógyszeripar jelene – versenyképességének jövője című rendezvényen, amelynek a miniszter volt a fővédnöke.

A miniszter szólt arról is, hogy:

a magyar orvosok és kutatók évszázadok óta viszik hazánk jó hírét szerte a világban, gondoljunk csak a legfrissebb sikertörténetre: a Nobel-díjas Karikó Katalinéra.

Nagy Márton közölte, Magyarország erős gyógyszeripari vállalati háttérrel rendelkezik, ami a mostani zűrzavaros időkben óriási érték és az önellátás szempontjából is kiemelt szereppel bír.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszeripar helyzetét és fenntartható működését a koronavírus-járvány, a szomszédban dúló háború és az ezek következtében kialakult negatív gazdasági folyamatok is veszélyeztetik. Ezért a kormánynak a MAGYOSZ-szal közösen kell megoldásokat keresni a gyógyszeripar előtt álló kihívásokra.

Egyúttal jelezte, a járvány, az orosz–ukrán háború vagy az izraeli helyzet azt is bebizonyította, hogy csak azok a nemzetek, gazdaságok lehetnek sikeresek, amelyek hosszú távon képesek az önellátásra. Ezért úgy vélte, a nemzeti szuverenitásra, mint alapgondolatra építő magyar gazdaságpolitika nem légből kapott dolog.

Az önellátásban arra kell törekedni, hogy az élelmiszerek mellett a magyarországi gyógyszereknél, gyógyászati eszközöknél is

legyen hazai termelés, legyen hazai tulajdon és az képes legyen lefedni a hazai szükségletet.

A vállalatok és az egyetemek közötti együttműködések, a magyarországi kutatás-fejlesztésre (K+F) fordított források hozzájárulnak ennek eléréséhez.

A legnagyobb K+F ráfordító ágazatnak a gyógyszeripar számít, amely nagyságrendileg a 20 százalékát adja az országban a kutatás-fejlesztésre fordított összegeknek. Ezen felül nagy arányban foglalkoztat magasan képzett munkaerőt, tavaly az ágazatban dolgozó több mint 30 ezer munkavállalóból majdnem minden második rendelkezett felsőfokú végzettséggel – ismertette Nagy Márton.