A visszaeső kereslet és a magas kamatok miatt a beruházások volumene 12,1 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest – reagált a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a statisztikai hivatal által ma közzétett beruházási adatokra.

In this handout picture released on April 28, 2020 by the Mercedes-Benz factory in Kecskemet, Hungary,an employee wearing a face mask prepares the resume of the production in the factory of German car maker Mercedes-Benz on March 24, 2020. Hungarian factory of Mercedes restarted operations at its plant on April 28, 2020. The production was suspended in middle of March here amid the new coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by Dudar SZILARD / MERCEDES-BENZ / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / MERCEDES-BENZ / DUDAR SZILARD " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A szaktárca kiemelte, hogy októberben az inflációt a kormány egy számjegyűre szorította vissza, szeptembertől újra emelkednek a reálbérek, így a növekedés és a beruházások helyreállásának jelenleg egy akadálya van: a növekvő pozitív reálkamat, amely a magas, inflációt meghaladó jegybanki kamat miatt állt elő. 

Állításuk szerint ez megfojtja a fogyasztást és a beruházásokat is, ami súlyos károkat okoz a gazdaságban. Az adatok tekintetében ugyanakkor kedvezőnek ítélték, hogy az autóipart és a high tech akkumulátoripart is magában foglaló feldolgozóiparban az első és második negyedévet követően ismét emelkedett a beruházások volumene, a harmadik negyedévben 6,8 százalékkal.

Emellett – tették hozzá – a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a harmadik negyedévben nőtt a beruházások volumene többek közt a vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződés- mentesítés területén és a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az oktatás területén is. A nominális adatokat tekintve megállapíthatjuk, hogy 2023 első három negyedévében 10.215 milliárd forintnyi beruházást hajtottak végre a gazdaságban, amely az előző évhez viszonyítva 352 milliárd forintos növekménynek felel meg.

Magyarország, a magyar gazdaság iránt töretlen a bizalom, ezt mutatja az is, hogy a külföldi befektetések beáramlása folyamatos és töretlen. A kormány célja, hogy a keleti és nyugati tőke, valamint technológia találkozási pontjaként tovább erősítse a beruházás és alapú
gazdaságot.