Magyar gazdaság

Szabolcsban is pusztít a madárinfluenza

Már a betegség gyanúja miatt elkezdték az 51 ezer pecsenyekacsát számláló állomány felszámolását. A Nébih laboratóriuma később igazolta a gyanút.

Magas patogenitású, azaz nagy megbetegítő képességű madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében – derül ki a hivatal szerdai közleményéből.

Egy tiszadobi pecsenyekacsa-tartó telepen keltett gyanút a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek megjelenése, majd a Nébih laboratóriuma a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét is igazolta a telepen. A mintegy 51 ezer szárnyast számláló állomány felszámolását a hatóságok már a gyanú alapján elkezdték, és 

az érintett gazdaság körül három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint tíz kilométer sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet is kijelöltek.

Fotó: Máthé Daniella / Mediaworks

A tájékoztatás szerint a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van. Mindezzel párhuzamosan Bács-Kiskun vármegyében alacsony patogenitású, H5N2 típusú madárinfluenza megjelenését igazolták a vizsgálatok. A jászszentlászlói telepen tartott tömőludak ugyan tüneteket nem produkáltak, de a vágóhídra szállítást megelőző, kötelező tamponvizsgálat jelezte a fertőzést.

Szemben a madárinfluenza magas patogenitású változatával, az alacsony patogenitású vírus jóval enyhébb intézkedéseket igényel. A fertőzött telep körüli egy kilométer sugarú körben csak hatósági engedéllyel mozgathatóak a baromfik. Az érintett állatok kijelölt vágóhídon levághatók, ha az illetékes vármegyei kormányhivatal megállapítja, hogy a betegség továbbterjedésének kockázata minimális.

A madárinfluenzával kapcsolatos legfrissebb információkról a Nébih tematikus oldalán tudhat meg többet.

 

madárinfluenza vírus Nébih
Kapcsolódó cikkek