Elég gyászosan alakult az idei év a támogatott lakossági hitelek szempontjából, hiszen a szeptember végéig tartó időszakban még a teljes piacénál is nagyobbat zuhant a kereslet – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

People,Renovating,The,House
Fotó: Shutterstock

A jegybank statisztikái szerint a támogatott lakáshiteleknél volt igazán drasztikus a kereslet csökkenése: ezeknél kilenc hónap alatt mindössze 87,1 milliárd forintnyi szerződés született – tehát havi átlagban nem egészen 10 milliárd forintnyi –, ami nagyjából az ötöde az egy évvel korábbi 416,4 milliárdnak. Persze abban, hogy ekkorát tudott zuhanni a támogatott lakáshitelek piaca, vastagon szerepet játszottak a korszerű, jó energetikai besorolású lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető zöld lakáshitelek is, amelyeknél 2022 első felében tetőztek az új kihelyezések, így alaposan megemelték a bázist. 

Mindenesetre miközben a tavaly szeptemberig kihelyezett új lakáshitelek közel 40 százalékához kapcsolódott valamilyen állami támogatás, addig idén már csak 21,1 százalékához.

A támogatott hitelek új szerződéseinek összege
első kilenc hónap
 

A babaváró hitelnél sem alakult túl rózsásan a helyzet, hiszen az első kilenc hónapban regisztrált, nem egészen 168 milliárd forintnyi új szerződés még a felét sem tette ki az egy évvel korábbinak. Ennek nyomán a babaváró részesedése is 23,7 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 38,4-ről az újonnan kihelyezett fogyasztási hiteleken belül. Utóbbiban persze a babaváró iránti lanyhuló kereslet mellett az is szerepet játszhatott, hogy az általános hitelpiaci pangás közepette a személyi kölcsönök iránti kereslet szinte alig esett vissza, úgyhogy ismét elkezdték visszaszerezni dominanciájukat a fogyasztási hitelek térfelén.

Mindezek nyomán nem meglepő, hogy a babaváró és a támogatott lakáshitelek összesített teljesítménye sem alakult túl jól az első három negyedévben: 

támogatott hitelekből mindössze 255 milliárd forintnyit vettek fel a háztartások január és szeptember között, ami alig több mint a harmada az egy évvel korábbi 741,9 milliárdnak.

Eközben a teljes lakossági hitelpiac (a folyószámlahitelek nélkül számolva) „csak” bő 40 százalékkal esett vissza, és valamivel 1120 milliárd forint feletti volument ért el.

A támogatott hitelek aránya
az új szerződéseken belül, első 9 hónap

Az utolsó negyedév ugyanakkor már hozhat némi élénkülést a támogatott lakossági hiteleknél is: ennek az az oka, hogy januártól mind a babavárónál, mind a CSOK-nál változik a szabályozás, így azok, akik még a mostani feltételek mellett szeretnék igényelni ezeket a konstrukciókat, generálhatnak némi előrehozott keresletet.