Ha ma az Ázsia és Európa közötti kötelékek szempontjából figyeljük a nemzetközi híreket, akkor leginkább gyülekező felhőket láthatunk, pedig ezek a kontinensek szinte teljesen összetartoznak – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapest Eurasia Forum 23 – „Átmenetek a fenntarthatóságért” című konferencián tartott előadásában.

Fotó: mnb.hu/eurasia

A tárcavezető hozzátette:

a válságok korában és egy új világrend kialakulása közepette Magyarország a szuverén, önálló országok közötti kapcsolatépítés mellett foglal állást.

A technológia hatására átalakul a pénzrendszer és a gazdaság, felértékelődik a geopolitika, ezek a változások mind előtérbe helyezik az összekapcsolódást, Magyarország pedig jó lehetőséget kínál Ázsia számára az európai kapcsolatok építésére – fejtette ki a miniszter.

A tárcavezető rámutatott, hogy

Magyarország a 2010 után meghirdetett Keleti Nyitás politikáján keresztül építi az Európa és Ázsia közötti együttműködést, aktívan támogatva az Övezet és út kezdeményezést.

Varga Mihály a hosszú távú beruházások között említette a Budapest–Belgrád vasútvonalat, a CECZ Közép-európai Kereskedelmi és Logisztikai Együttműködési Zóna fejlesztését, amelyekkel Magyarország kapuszerepe tovább erősödhet.

Kiderült, melyek lehetnek a magyar gazdaság kitörési pontjai

A Makronom Intézet hétfői konferenciáján azt tekintették át az előadók, melyek lehetnek a hazai gazdaság ipari és technológiai fejlődési kitörési pontjai. Az ország számára egyebek mellett gazdasági kitörési pontokat jelenthet a fejlett élelmiszer-gazdaság, a korszerű gyógyszeripar, a járműgyártás, az elektromos ipar, benne az akkumulátorgyártás.

Az iparágak közül Varga Mihály kiemelte az elektromobilitás fontosságát, hiszen egyre több, az elektromos autók gyártásához kötődő befektetés érkezik Magyarországra.

Mindeközben a 2010 óta felépített munkaalapú gazdaságpolitika javuló befektetési környezetet teremtett a vállalkozások számára

– fűzte hozzá a pénzügyminiszter, kitérve többek között a magyar gazdaság kedvező növekedési kilátásaira és hazánk adó-versenyképességi rangsorokban elért előrelépésére.

A Magyar Nemzeti Bank által szervezett Budapest Eurasia Forum idén több mint 50 előadót vonultat fel 16 országból. Az esemény célja, hogy elismert szakemberek és döntéshozók számára platformot teremtsen az eszmecserére napjaink legnagyobb kihívásai kapcsán. Idén a konferencia fókuszában az eurázsiai régió országai közötti fenntartható fejlődés áll.