Minden keresztény pártnak az a nagy kérdése, hogy ha hűséges a tanításokhoz, az sokszor nem találkozik a közízléssel, ami azzal jár, hogy elveszíthetjük a lehetőséget, hogy az országot kormányozzuk – mondta a Fidesz–KDNP kongresszusának első felszólalójaként Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes. „A mi válaszunk erre Magyarországon a Fidesz és a KDNP szövetsége, amely ma a magyar történelem és az legsikeresebb formációja” – tette hozzá. 

SEMJÉN Zsolt
Semjén Zsolt nyitotta meg a beszédek sorát.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Varga Judit volt igazságügyi miniszter, a Fidesz–KDNP EP-listájának leendő első helyezettje azzal nyitotta meg a rendezvényt, hogy köszönt mindenkit „Európa legerősebb pártjának kongresszusán”.

Kettős mérce Magyarországgal és a magyarsággal szemben

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a következőkkel nyitotta a beszédét:

Akkor vagy hű nemzetedhez, ha a jövőjét biztonságba helyezted.

Hozzátette: ez így van az anyaországon kívül élő magyarság tekintetében Erdélyben, a Felvidéken és a Vajdaságban is. Ennek kapcsán említette Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nemrég elhunyt elnökét, akinek tiszteletére egyperces néma felállásra kérte a küldöttséget.

Véleménye szerint Brüsszel kettős mércét alkalmaz Magyarországgal, illetve a schengeni csatlakozás tekintetében a romániai magyarsággal szemben is: „Hiába teljesíted a feltételeket egy évtizede, mindig azt mondják, még mindig van mit csinálni.”

KELEMEN Hunor
Kelemen Hunor szerint kettős mércét alkalmaznak a magyarsággal szemben.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az elmúlt két évet áttekintve értékelte az oroszukrán háború nyomán született EU-s szankciókat, hogy a Fidesz ismét megnyerte a hazai választásokat, valamint hogy az Egyesült Államoknak új nagykövete érkezett Budapestre.

Megítélése szerint véget ért egy aranykorszak, amelynek a helyét az inflációs és a gazdasági szűkülés elleni küzdelem vette át. Ugyanakkor nő a foglalkoztatottság és a beruházások mértéke, ami optimizmusra ad okot a jövőt illetően.

Nem lettünk fiatalabbak, de boldogabbak igen, és talán bölcsebbek is

– utalt arra, hogy a nehéz időkben is számos boldog esemény történhetett mindenki családjában, beleértve a gyermek- és unokaszületéseket.

A Weisz Erikként született, de Harry Houdiniként ismertté váló szabadulóművészre kitérve hangsúlyozta: ez nem Soros György, hanem a Nobel-díjasok, Rubik Ernők és a Marslakók, Petőfi és Madách, a Puskás Öcsik és az olimpiai bajnokok szülőföldje, az Árpád-házi szentek, Hunyadi János és Hadik András, a kurucok, a Nemecsek Ernők és Dugovics Tituszok, a Horváth Jánosok, Wittner Máriák és a pesti srácok hazája hazája. „Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?” – zárta beszédét.

Houdini országa

Kubatov Gábor, a Fidesz országos választmányának elnöke Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök, illetve a főváros jelenlegi főpolgármestere, Karácsony Gergely korábbi munkakapcsolatát felemlegetve Budapest helyzetét értékelte a beszédében – az őszödi beszéd passzusait használva.

Kubatov Gábor a főváros helyzetén keresztül tárgyalta Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely munkásságát.
Fotó: Fidesz

Megy a nyavalygás, hogy nincs pénz – de jutalomra azért van

– folytatta Kubatov Gábor, aki szerint eközben a lakosságnak a dugók és az értelmetlen felfestések jutnak, és úgy számolt, hogy már csak 204 nap van, hogy „vége legyen a rettenetnek”.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki párt területét tekintette át, majd a szuverenitási törvényjavaslatot részletezte, kiemelve a büntetőjogi felelősséget a külföldről érkező kampányfinanszírozás kapcsán.

Magyarország szuverenitása, Európa szuverenitása

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője azzal kezdte felszólalását, hogy „Brüsszel bürokratáinak az eredményeit összegezze” – majd kifejező hallgatásba kezdett.

Ezek után komolyabb stílusban folytatta, és súlyos kritikával illette az orosz–ukrán háborút illetően az Európai Unió válaszait, továbbá a hazai ellenzéki pártok EP-képviselőit, akik szerinte nem a béke pártján állnak.

Deutsch Tamás az európai és magyar kormányzat közti ideológiai szembenállással folytatta.

Értjük az üzenetet, a gyerekvédelmi törvényt szigorítani fogjuk!

– mondta, és részletesen kifejtette, hogy szerinte az Európai Bizottság jogellenesen tartja vissza az EU-s forrásokat, és csakis azért, mert nem tetszik, amilyen döntések születnek 2010 óra Magyarországon.

„Aki a saját hazája szuverenitását védi, az valójában Európa szuverenitást védi” – összegzett, megjegyezve, hogy 2024-ben nagy jobboldali győzelemre lesz szükség az EP-választásokon.

Visszatérés a növekedési bajnokok közé

A délutáni felszólalások sorát Varga Mihály pénzügyminiszter kezdte, aki a napokban tett kijelentéseire ráerősítve azt mondta: a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború és a vonatkozó nehézségek dacára a magyar gazdaság visszatalált a növekedési pályára, sőt, a „növekedési bajnokok közé”. Ezt többek között azzal támasztotta alá, hogy:

  • 4,7 millió foglalkoztatott van,
  • 4 százalékra csökkent a
  • tehát gyakorlatilag teljes a foglalkoztatottság.

Megjegyezte, bizonyos jóslatok szerint 2025-ben Magyarország teljesíthet a legjobban az Európai Unióban.

VARGA Mihály
Varga Mihály örül a magyar sportsikereknek.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ezek után emlékeztetett, hogy 1260 milliárd forint áramlott a magyar sportba a társasági adókedvezmény révén, és gratulált a magyar labdarúgó-válogatottnak ahhoz, hogy sorozatban a harmadik Európa-bajnokságára is kijutott.

Nem azt állítom, hogy a 97. percben szerzett bolgár öngól mögött a TAO-rendszer sikere áll, ez talán túlzás volna

– mondta Varga Mihály mosolyogva, majd az államadósság-szerkezetének egészségesebbé tételével folytatta. Kitért a rezsivédelemre, a gáztartalék nagy mennyiségére, és hangsúlyozta, hogy a gazdaság komplexitását és hatékonyságát mérő listán Magyarország a kilencedik helyen áll.

„Sokkal erősebbek vagyunk és képesek alkalmazkodni a világ változásaihoz, mindezt úgy, hogy Brüsszel visszatartja a forrásainkat” – mondta, jelezve, hogy ezermilliárd forintot a hazai költségvetés előlegez meg az uniós projektekhez.

Sáskajárás a veteményesben

A tőlünk elüldözött marxista gondolatok nyugaton leltek otthonra – kezdte Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, aki szerint az európai „genderideológia család- és életellenes politika”, ezért változásra van szükség Brüsszelben, „egész Európa megmentése a cél”.

„A 2002–2010 közötti időszak sáskajárás volt a magyar nemzet veteményesében” – közölte Nagy István agrárminiszter. Dicsérte viszont az elmúlt évek hazai vidéktámogatási rendszerét és a fejlődést, amely szerinte az EU legjobbjai közé tartozik.

Rossz véleménnyel volt ugyanakkor az orosz–ukrán háború nyomán beérkező ukrán gabonáról, mert szerinte a megnyitott szállítási folyosók nem az eredeti funkciójukat töltötték be, hanem kezelhetetlen mennyiséget szabadítottak az európai piacra.

A mi iránytűnk nem a brüsszeli bürokratákra figyel, hanem a józan észre és az isteni kegyelemre

– közölte Nagy István. Utána Sopron polgármestere, Farkas Ciprián következett, aki szerint a hűség városa anno kiváló döntést hozott, hogy Magyarországot választotta.

Gázában kiderült a lényeg

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára statisztikai adatokkal támasztotta alá, hogy miért van szükség a határvédelemre. Szerinte az illegális migrációtól Franciaországban és Belgiumban a lakosság 24 százaléka fél, míg Svédországban 49 százalék, idehaza viszont csak 10 százalék. „Van tehát mit óvnunk” – mondta, hozzátéve, hogy a tálibok vették át az illegális migráció szervezését.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere arra emlékeztetett, hogy nehéz időket élünk, ennek bizonyítékaként a közelmúlt nehézségeit említette a koronavírus-járványtól a háború hatásaiig. Szerinte ezeken mind felül lehet emelkedni – egy dolgot kivéve: ez a migráció.

Ha ezt egyszer eltévesztjük, azt nem lehet orvosolni. Mi aztán tudjuk, milyen, ha egy népesség ellopja tőlünk az országunkat – aki nem tudja, tájékozódjon Kelemen Hunornál!

– mondta. Szerinte a migráció legnagyobb veszélye Gázában derült ki, ahol egy megkérdezett helyi lakos az iszlám radikalizációt jelölte meg célként. Egy biztos: meg kell állítani a migrációt! – összegzett Kósa Lajos, mielőtt feltette a kérdést, hogy lesz-e kétszáz év múlva Európai Unió, Magyarország, illetve Debrecen. Erről meg is szavaztatta a közönséget, majd levonta a következtetést, hogy mi a fontos és mi nem.

Csapatváltó idegenlégiósok

Ezek után Németh Szilárd következett, aki a Magyar Birkózószövetség elnökeként azt mesélte el, hogy Losonczi Dávidot szeptemberben, a szőnyegen vesztesnek, nemrég mégis győztesnek hirdettek ki a világbajnokság döntőjében. Elmondta, hogy ez a magyar kiállásnak, az óvásnak köszönhető, illetve hogy a sportágban az ilyen hibát vétő bírót többé nem engedik fontos nemzetközi eseményen részt venni – ő ezt üzente az illetékeseknek Brüsszelbe.

NÉMETH Szilárd
Németh Szilárd a sportpozíciójából indította a beszédét.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Rezsibiztosként felsorolta azokat a összevetéseket, amelyekben a magyar lakosság kevesebbet fizet az alap közszolgáltatásokért, mint az Európai Unió többi polgára. Innen továbblépve megállapította:

a családi kasszában maradó több pénz növeli a szuverenitást, hiszen maguk dönthetnek arról, mire költik.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a labdarúgás átigazolási szokásait alapjaiban megváltoztató Bosman-szabályra utalva kezdte felszólalását. Az a változtatás megszüntette a korlátozást, hogy a lejárt szerződés után is pénzt kérhetett egy játékosért a klubja, ezáltal kinyílt a piac, és sokkal szabadabb lett a légiósok áramlása az európai fociban. Gulyás Gergely szerint ez a légiósáramlás megfigyelhető a világpolitikában is: sokan bárhova eligazolnak, ha van rá igény.

Reszkessetek, betörők!

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a város alacsony bűnözési rátájával állította szembe az európai vélt mutatókat. Kijelentette, hogy a 2024-es önkormányzati választási kampány már 2019-ben elkezdődött, és felhívta a küldöttség figyelmét, hogy „jelen kell lenni az emberek életében, kommunikálni kell velük, és használni a közösségi médiát, hogy ismét nagyarányú Fidesz-győzelem szülessen.”

„Ez nem ügynököknek való vidék” – nyitott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, majd a „dollárbaloldal” után a „forintjobboldalhoz” szólt, és a karácsonyi tévéműsorban várható Reszkessetek, betörők!-filmet parafrazeálva kijelentette: „Ez a mi hazánk, és meg fogjuk védeni!” 

A 2024-es választásokra áttérve pedig kijelentette: az már nem elég, ha a győzelem mértéke a Holdról is látszik, 

olyan hangerővel kell győzni, ami minden irodába elér.

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter a többieknél lazább öltözékben mondta el beszédét.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A kora délutáni szakasz utolsó felszólalójaként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – a többi felszólalóhoz képest laza öltözetben, farmernadrágban és garbóban – elmondta: a világ az elmúlt években kétszer is fejre állt. A pandémia és az orosz–ukrán háború nyomán szerinte Nyugat-Európában sokan „elveszítették a józan eszüket, és a Fortnite-ban képzelik magukat” – utalt a háborús számítógépes játékra.

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert a józan ész és a nemzeti érdek egybeesnek – mondta, és szerinte nincs annyi nekünk járó, de visszatartott milliárd euró, amely miatt azt mondanánk, hogy a család nem apából, anyából és gyerekekből áll.

Cikkünk folyamatosan frissül, a kongresszus pedig az alábbi streamen élőben követhető:

 

Miről szavaznak majd?

Azt előre lehetett tudni, hogy a kongresszuson Orbán Viktor miniszterelnököt újabb két vére választhatják meg a Fidesz pártelnökének, hiszen a negyedik kétharmados választási győzelem után nincs kihívó. A délelőtti beszédek után bejelentették, hogy az országos választmány pártelnökjelöltje valóban Orbán Viktor, alelnököknek pedig Gál Kingát, Kubatov Gábort, Kósa Lajost és Németh Szilárdot jelölték. A küldöttek megválasztják a párt bizottságainak vezetőit és tagjait is, ugyanakkor nem hoznak formális döntést a Fidesz–KDNP európai parlamenti listavezetőjéről.

A kongresszust Orbán Viktor miniszterelnök beszéde zárta.