Most, hogy a magyar válogatott biztosította a helyét a 2024-es foci-Eb-re és sok hazai szurkoló ég már focilázban, érdemes elgondolkodni a munkáltatóknak azon, hogy esetleg juttatásként adják dolgozóiknak a németországi belépőket – mutatott rá közleményében Fata László juttatási szakértő.

Fotó: AFP

Mint írta, ehhez kapcsolódóan akár munkáltatói, akár munkavállalói oldalról érdemes figyelembe venni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény adómentes juttatásként említi a sportrendezvényre szóló belépőt. 

De vajon kifizethető egy Németországban zajló mérkőzés belépője adómentes juttatásként?

– A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint évente a értékéig adómentes az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott, a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet – ismerteti a szabályokat Fata László juttatási szakértő.

Így nemcsak munkáltató adhatja ezt a munkavállalóinak, hanem akár a közeli hozzátartozóik vagy a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagjai is részesülhetnek ilyen adómentes juttatásban.

Mi a helyzet az 2024-es Eb magyar válogatott nélkül zajló további mérkőzéseivel?

Ahhoz, hogy a foci-Eb-meccsek belépőinek adómentessége megállapítható legyen, azt kell vizsgálni, hogy milyen mérkőzések tartozhatnak a magyar sportról szóló törvény hatálya alá. Mivel a magyar labdarúgó-válogatott mérkőzéseire vonatkozik a sportról szóló törvény, ezért csapatunk Eb-mérkőzéseikre szóló belépő adómentes juttatás lehet még akkor is, ha a mérkőzés nem Magyarországon zajlik.
Azonban olyan Németországban zajló Eb-mérkőzésekre, melyen nem vesz részt a magyar válogatott, nem juttatható adómentesen belépő, bérlet. 

Mivel a törvényi keretrendszer egyértelműen a sportrendezvényre szóló belépőt, bérletet nevezi meg adómentes juttatásként, ezért az ehhez kapcsolódó utazás, szállás költsége nem adható közteher fizetése nélkül

– emlékeztet Fata László.

A juttatás megvalósítása munkáltatói oldalról többféleképpen lehetséges. Alapesetben a munkáltató vásárolja a jegyeket és egy átvételi lappal kísérve kiosztja juttatásban részesülő dolgozóinak. Működhet az is, hogy a munkavállalók vásárolnak megfelelő Eb-meccsre jegyet és a munkáltató nevére kérnek erről számlát. Ezt követően a munkáltató részben vagy egészben kifizeti ennek ellenértékét.

UEFA: a végső győztes 28,25 milliót eurót vihet haza, a magyar csapatnak már most jár több mint kilenc millió

Jövőre is 331 millió eurót oszt szét az UEFA a résztvevő csapatok között. Hamarosan kezdődik Hamburgban a sorsolás.