Takarékoskodni ma már legfőképpen megtakarítási hajlandóság kérdése, hiszen az okostelefonos megtakarítási lehetőségeknek se szeri, se száma. Már országhatárok sincsenek, bárki takarékoskodhat a külföldi fintech cégek applikációiban is, amilyen például az e-Toro vagy a Revolut. 

Business,Woman,Hand,Use,Credit,Cards,And,Smartphones.
Ezeknél a digitális megtakarítási lehetőségeknél nem a kamat a fő húzóerő, hanem magának a tőkének a folyamatos gyarapítása.
 Fotó: Shutterstock

Ez alkalommal azonban a hazai példáknál maradunk, és a teljesség igénye nélkül hívjuk fel a figyelmet néhány lehetőségre.

Nem mindig a kamat számít

A kínálati paletta széles. Vannak olyan konstrukciók, amelyek szerényebben kamatoznak. „Ezeknél nem a hozam, hanem a kényelem, a korszerű, akár játékosan kezelhető megtakarítási módszer és a nagyobb biztonság szól a digitális térben elhelyezett megtakarítás mellett” – mutatott rá érdeklődésünkre Gergely Péter, a Biztos Döntés pénzügyi szakértője. Találni példát olyan hazai konstrukciókra is, amelyeknél már komolyabb hozam érhető el, méghozzá biztonságosan, a pénz elvesztésének kockázata nélkül.

Ezeknél a megtakarítási lehetőségeknél azonban nem a kamat a fő húzóerő, hanem magának a tőkének a félretétele. 

Az így megspórolt pénz ugyanis nincs a folyószámlán, bankkártyával nem érhető el, így nem lehet elkölteni a hétköznapokban megszokott módon. 

A szóban forgó megtakarítási módszer fő előnye, hogy a gyűjtés elkülönül a folyószámlától, miközben a pénzhez változatlanul könnyen hozzáférhetünk.

Gyűjtögethetünk bármire: utazásra, tanulásra vagy lakásra

Amikor valamilyen kifejezett pénzügyi cél elérése lebeg a szemünk előtt, akkor jól használhatók a digitális tér által kínált perselyek, amelyek között még célokhoz rendelhető megtakarítási konstrukciók is léteznek. Ezek nagyon szellemesen és egy kissé játékosan oldják meg a takarékoskodást – fogalmazott kérdésünkre Gergely Péter.

Az Erste CélBetéttel a számlatulajdonos célokat jelölhet ki, amelyek eléréséért takarékoskodni szeretne. Egymással párhuzamosan több ilyen CélBetét is vezethető. A konstrukcióban nincs számlavezetési díj, és a pénzmozgásokért sem kell fizetni a megtakarítási számla és a főszámla között. A George mobilapplikációban már a főképernyőn láthatók a megtakarítási célok külön-külön.

Teacher,Giving,Computer,Science,Lecture,To,Diverse,Multiethnic,Group,Of
Egyre többen takarékoskodnak a későbbi tanulmányokra fókuszáva, akár itthon, akár külföldön.
Fotó: Shutterstock

A K&H Tervező Megtakarítási Számla is elkülöníti a megtakarítások célját. Legalább 25 ezer forinttal nyitható meg, és minden pénzügyi tervhez külön-külön megtakarítási cél hozható létre egyedi névvel és ikonnal. Ezek mellé aztán később bármikor kreálhatók újabbak vagy módosíthatók, esetleg törölhetők a már meglévők, és a célok fontossági sorrendje is bármikor átrendezhető.

Figyelmeztetnek, ha elfelejtünk spórolni

A MagNet Bank Apránként Megtakarítási Programja a pénzt a bankkártyás vásárlások utáni kerekítéssel, automatikusan gyűjti. De van lehetőség esetenkénti befizetésre is. Azt, hogy a felkerekítést 10, 100, vagy 1000 forintra végezze el a bank, a számlatulajdonos határozza meg. A gyűjtés célja az internetbankban rögzíthető. Ha a cél veszélybe kerül, mert a számlatulajdonos nem takarékoskodik kielégítően, a bank e-mailben küld erről értesítést, ha kérte ezt az opciót a befektető.

A legújabb ilyen konstrukció az OTP Persely Megtakarítási számla, amelynél egyetlen számlán ugyancsak többféle megtakarítási cél adható meg, egyszerre akár öt is. A számlának nincs havidíja, és az átvezetés a főszámlára vagy az onnan végrehajtott befizetés is díjmentes.