A Kúria hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla korábbi döntését, amely szerint a fővárosnak nem kell befizetnie a szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájárulást, amíg a pere le nem zajlik – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. Ez lényegében az jelenti, hogy az állam által követelt összeget az államkincstár azonnal leemelheti a főváros számlájáról.

20220912 Budapest, Karácsony Gergely főpolgármester a Sérült Gyermekek Világnapja alkalmából tartott rendezvényen. Fotó: Bánkúti Sándor (BS)Ripost
Fotó: Bánkúti Sándor / Ripost

Miután a Fővárosi Ítélőtábla által megítélt azonnali jogvédelem lejárt (október 17-én), a Kúria ezenfelül még hatályon kívül is helyezte az ítélőtábla határozatát. A Kúria teljes egészében elfogadta a kincstár fellebbezésében leírt indokokat, azaz a kincstár ezidáig teljesen jogszerűen szedte be a főváros adótartozását. Karácsony Gergelyt tehát bírósági végzés szerint ideiglenesen sem illeti meg védelem az adófizetés alól, be kell tartania a törvényeket, és meg kell fizetnie a szegényebb településeket segítő szolidaritási hozzájárulást

– írta a Facebook-poszthoz fűzött kommentjében Varga Mihály.

A főpolgármester korábban egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Budapest beperli a kormányt a szolidaritási miatt, mert pár év alatt 5 milliárdról 58 milliárd forintra nőtt a szolidaritási hozzájárulás, amelyet a kormány Budapesttől be kíván szedni. A Fővárosi Törvényszék az államnak adott igazat az ügyben.

A főváros szerint a döntés alkotmányellenes, mert az alaptörvény kimondja, hogy az önkormányzatok állami normatívára jogosultak, és ezt a normatívát, illetve az önkormányzat tulajdonát az államnak elvonni nem lehet.

Az adó befizetése alól védelmet adott a Fővárosi Ítélőtábla Budapestnek, ezzel pedig az állam nem tudott pénzt levonni a főváros számlájáról. A Kúria ezt a jogvédelmet lökte félre a friss döntéssel, így az állam ismét jogot formálhat a pénzkövetelésre.