Egy közelmúltban készült felmérés szerint a Dél-Dunántúlon a halfogyasztók aránya 76 százalék, és a fővárosban a legkisebb a halrajongók tábora, itt a válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen fogyaszt halhúst – írta a teol.hu. Annak ellenére, hogy a halat igen sokan kedvelik, mégis keveset fogyasztunk belőle, azt is többnyire karácsonykor, illetve néha hétvégenként halászlé formájában. Ennek oka nem is annyira anyagi jellegű, inkább a szokásokban keresendő – írja a lap.

_DSC7796
Legtöbben halászlékén fogyasztjuk a halat, évente pár alkalommal. Tolna megyében az évszázados hagyománya miatt az átlagnál több hal fogy.
Fotó: Török János / Délmagyarország

Tolnában a halfogyasztás jóval magasabb az országos átlagnál, Szekszárd, Tolna, Bátaszék, Bonyhád a halfogyasztók országos élmezőnyében foglal helyet. Ez nem meglepő, hiszen a Sárközben mindig is halászó népek éltek.

Tolna megyében az egy főre jutó halfogyasztás elérte a 8 kilogrammot 2021-ben, ami közel egykilós növekedést jelent az azt megelőző két évhez képest. 

Az angolszász hagyományok azonban egyre inkább „beszivárognak” hazánkba is.  Angliában és az Egyesült Államokban a karácsonyi menü elengedhetetlen fogása a gesztenyével töltött pulyka és a karácsonyi puding. Olaszországban az ünnep neve Natale, ami születést jelent. A karácsonyi vacsora hal, amit mindig a karácsonyi kalács, a panettone zár.

Karácsonyi hal: nem látszik a tóparti árcsökkenés a boltokban

Lesz elég hal karácsonyra, jó közepes évet zárnak a halászok.