November végétől kezdődően Európa számos helyszínén a városokat ünnepi kivilágítással díszítik, az utcákon standok sorakoznak, a hangulatos tereken a látogatók megkóstolhatják a helyi ételeket, a hagyományos szezonális finomságokat és vásárolhatnak a kézműves termékekből.

LUS_IMG_3886
Fotó: Kallus Gyögy / Világgazdaság

A nagyobb európai vásárokon más látnivalók is elérhetők a karácsonyi vásárok kínálata mellett, mint például a városnéző túrák, az óriáskerekek és a jégpályák is fokozzák a látogatói élményt – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány tanulmányából.

A karácsonyi vásárok hatással lehetnek az őket körülvevő gazdaságra is.

A gyalogos forgalom bővülésétől az értékesítés felfutásáig, valamint a közösségi elkötelezettség elősegítéséig a karácsonyi vásárok nemcsak szezonális látványosságok, hanem hozzájárulnak a kiskereskedelmi ágazathoz is.

A budapesti Szent István-bazilika előtti kirakodás immár egymás után negyedik éve nyeri el a legjobb európai karácsonyi vásár címet a European Best Destinations felmérésén.

A magyar főváros kivételes helyzetben van, a legnagyobb látogatószámmal rendelkező vásárok rangsorában is szerepel, a középmezőnyhöz sorolható a maga 800 ezer fős látogatottságával – írják a kutatásban. Az egy lakosra jutó látogatószám is magas, mivel általában a nagyobb népességgel rendelkező országokban, az Egyesült Királyságban vagy Németországban vannak milliós látogatószámmal rendelkező vásárok.

A drágánál is drágábbak az idei karácsonyi vásárok Budapesten

Gulyás kapható 4500 forintért és 8500-ért is, töltött káposzta van 7000-ért, olykor csak a csomagolás 400.

Régiónkban a vendégek számában a magyar fővárost csak Bécs előzi meg,

amely a nemzetközi turizmus szempontjából is kiemelt helyzetben van, míg az idegenforgalom szempontjából szintén jelentős Prágát lehagyja a budapesti vásárok látogatottsága.

A brit The Telegraph legolcsóbb karácsonyi vakációkat összegző listáján Budapest a hatodik helyet szerezte meg.

Az adatok elemzése során fontos az is, hogy a legalacsonyabb árakat felmutató vásárok összehasonlítása nehézségekbe ütközik, mivel a termékkínálat eltér, és a különféle termékek változatos árakat mutatnak, így például nemzetközi összehasonlításban a forralt bor olcsóbb Budapesten, ám például a kürtőskalács drágább.

Idehaza a legnagyobb vásárokban elérhetők az ársapkás ételek, hasonlóan például az augusztus 20-i ünnepséghez vagy az atlétikai világbajnoksághoz.

A budapesti Vörösmarty téri, a Bazilika előtti vagy a Budavári Palotanegyedben található adventi vásárok mellett számos vidéki karácsonyi vásárt is a legszebbek közé sorolnak a hazai internetes portálok, így többek között a Győrben, Szegeden, Egerben, Pécsen, Miskolcon, valamint a Szentendrén, Esztergomban és Vácon található rendezvények is bekerültek az ajánlókba.