Jól vizsgáztak az elmúlt évtizedben történt dunai védvonalfejlesztések. A mostani árhullám idején Komáromnál ugyanis töredékére csökkent a védekezés kockázata és a vízügyes szakemberek számára gyakorlatilag csak a védművek ellenőrzését tette szükségessé az érkező víztömeg. Az árhullám tetőzése ma várhatóan elhagyja az országot – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Győr, 2023. december 25.
Személygépkocsi a megáradt Rábában, Győr belvárosának egyik parkolójában 2023. december 25-én. A tűzoltóknak a rendőrség kérésére négy autót kellett a víz alatt álló parkolóból kimenteni. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot, ezért a városban hajnaltól már elsőfok feletti vízállásokat észleltek a Rábán, itt további néhány centiméteres vízszintemelkedés valószínű, a tetőzés december 26-án a hajnali órákban várható.
MTI/Krizsán CsabaGyőr, 2023. december 25.Személygépkocsi a megáradt Rábában, Győr belvárosának egyik parkolójában 2023. december 25-én. A tűzoltóknak a rendőrség kérésére négy autót kellett a víz alatt álló parkolóból kimenteni. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot, ezért a városban hajnaltól már elsőfok feletti vízállásokat észleltek a Rábán, itt további néhány centiméteres vízszintemelkedés valószínű, a tetőzés december 26-án a hajnali órákban várható.MTI/Krizsán Csaba
A karácsonyra érkezett dunai árhullám ma reggel Mohácsnál 808 centiméteres vízállással tetőzött.
Fotó: Krizsán Csaba/MTI

Mohácsnál tetőzött a Duna

Az összefoglaló szerint jövő szombatig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 milliméter) 

  • a Felső-Duna, 
  • a Dráva, 
  • a Felső-Tisza és 
  • a Bodrog egyes vízgyűjtőin várható.

Máshol átlagosan 10-30 milliméter csapadék eshet összesen. A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn többnyire 0 Celsius-fok fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre számíthatunk, havas eső, havazás inkább csak a magasabb hegyekben lehet.

A karácsonyra érkezett dunai árhullám ma reggel Mohácsnál 808 centiméteres vízállással tetőzött.

Az elkövetkező napokban a Duna hazai szakaszán jellemzően további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás – tette hozzá a vízügyi főigazgatóság.

Kiemelték: 

az új év első napjaiban a Duna hazai szakaszán mindenhol vissza lehet vonni a készültséget.

Ahol még érvényben vannak az árvízvédelmi készültségek, ott a vízügyes kollégák nappali őrszolgálatban gondoskodnak a védművek megfigyeléséről, az árvízi mércék előírt gyakoriságú leolvasásáról és a keresztező műtárgyak kezeléséről.

Elérheti a szegedi alsó rakpart szintjét a Tisza

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám eközben jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik. A legfrissebb előrejelzések szerint az elkövetkező egy-két napban első fok körüli vagy afölötti tetőzés várható a Kisköre–Szolnok-szakaszon. A folyó Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson levonuló kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél holnap megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter).

Az OVF szerint a karácsonyi dunai árhullám megmutatta, hogy a vízügyes nyelven „békeidőben” zajló fejlesztések, fenntartások, a nagyvízi meder – a töltésezett szakaszok között, az árhullámok levezetésében részt vevő – állapotának javítása, a védelmi eszközök pótlása, cseréje, a műtárgyak és védvonalak helyreállítása, illetve a védelmi szervezet folyamatos képzése, gyakorlatok tartása, mind-mind nélkülözhetetlen részei a vízügyes életnek.