Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Orbán Viktor néhány nappal karácsony előtt nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy januártól 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok átlagjövedelme, beleértve az óvónőket is. Most a Belügyminisztérium egy pénteki közleményében megerősítette a döntést, egyúttal a részleteket is ismertette, hogy pontosan mennyi lesz a fizetésük jövőre a pedagógusoknak.

MAG_8377
20200908 SopronA digitalizáció már a jelen a Széchenyi István Gimnáziumban Sopronban.Innovatív képzés indult az új tanévtől a soproni Széchenyi István Gimnáziumban. A tanulók saját, az iskola által biztosított korszerű hibrid laptopon követik a tanóra anyagát, használják a digitális tankönyveket, munkafüzeteket és a saját fejlesztésű tanári anyagokat. Fotó: Magasi Dávid MD Kisalföld
Kiderültek a pontos számok: ennyit keresnek a pedagógusok januártól. Fotó: Magasi Dávid / Kisalföld

A tárca tájékoztatása alapján a január 1-jétől alkalmazandó új, bruttó bérsávok szerint

  1. a pályakezdő gyakornokok fizetése 528 800 forintra emelkedik. A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 ezer forintos illetményhez képest ez éppen 32,2 százalékos (az éves közel duplája) emelés. Fontos hangsúlyozni, hogy ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek. 
  2. Pedagógus I. besorolás esetén 538 ezer forintnál, 
  3. pedagógus II. kategóriában 555 ezer forintnál, 
  4. mesterpedagógusnál 630 ezer forintnál, 
  5. kutatótanár esetében pedig 750 ezer forintnál 

nem lehet kevesebb a pedagógus havi illetménye. A Belügyminisztérium leszögezte, hogy a kormány határozatban rendelkezik arról, hogy 

az emelt bérek februári kifizetéséhez szükséges források biztosítása a központi költségvetés terhére az állami, egyházi és magánintézmények fenntartói részére is megtörténjen.

Továbbá azt is bejelentették, hogy a pedagógusminősítés és az intézményi tanfelügyelet eljárásait is újraszabályozzák. Erre azért van szükség, mert az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a pedagógus-tanfelügyelet és az intézményvezetői tanfelügyelet megszűnik. Az új szabályok értelmében a pedagógusminősítés is önkéntessé válik, az előmenetelhez szükséges gyakorlati idő pedig számottevően csökken.

A belügyi tárca javaslata arra is kitér, hogy a mesterfokozat meglétét további 2 százalékos, 

  • a matematika, 
  • digitális kultúra, 
  • természettudomány-környezettan, 
  • fizika, 
  • kémia, 
  • biológia, 
  • földrajz 

szakos szakképzettséget pedig az ezeket a tantárgyakat tanító pedagógusoknál további 4 százalékos illetményemeléssel ismerné el.

Közölték, hány tanár mondott fel az új életpályatörvény miatt, a többség továbbra is tanítani akart

Rétvári Bence szerint sok politikus és a szakszervezetek is összevissza dobálóznak a számokkal, ha a tanárhiány kerül szóba.