Az a tervünk, hogy megindítunk egy hároméves bérfejlesztési programot, 2024. január elsejével 32,2 százalékos béremelést akarunk végrehajtani, majd ennél kisebbet 2025-ben és 2026-ban

közölte Orbán Viktor az év végi kormányinfón. A miniszterelnök bejelentése szerint a pedagógusok béremelése sokkal nagyobb lesz, mint amit korábban a kormány jelzett. A kormányfő megismételte, hogy a béremelés által átlagosan 800 ezer forintos pedagógusbérek lesznek Magyarországon. 

MAG_8377
20200908 SopronA digitalizáció már a jelen a Széchenyi István Gimnáziumban Sopronban.Innovatív képzés indult az új tanévtől a soproni Széchenyi István Gimnáziumban. A tanulók saját, az iskola által biztosított korszerű hibrid laptopon követik a tanóra anyagát, használják a digitális tankönyveket, munkafüzeteket és a saját fejlesztésű tanári anyagokat. Fotó: Magasi Dávid MD Kisalföld
Fotó: Magasi Dávid / Kisalföld

A miniszterelnök egy újságírói kérdésre azt mondta, hogy a pedagógusok bérét meg kell emelni akár saját erőből is, most az a kérdés, hogy milyen ütemezésben valósulhat ez meg. Hozzátette, hogy 

saját erőből öt-hat éve kellene a bérrendezésre, az uniós források megérkezésekor három év alatt lehetne a pedagógusok bérét megemelni.

A jelenlegi tervek szerint 

2024., 2025. és 2026. január 1-jével emelnék meg a pedagógusok bérét.

Háromszor nagyobb béremelés várható januárban

Korábban Varga Mihály azt mondta, hogy 

akár érkeznek az uniós támogatások, akár nem, januártól legalább 10 százalékkal emeli a kormány a pedagógusok bérét

A pénzügyminiszter szerint Brüsszel megkárosítja a magyar adófizetőket azzal, hogy nem továbbítja a Magyarországnak járó uniós forrásokat. A miniszter a pedagógusok béremeléséről azt is mondta, hogy nem tartaná jó ötletnek a minimálbérhez való kötését, és hozzátette, hogy mindig a gazdasági környezet dönti el a béremelések mértékét. 

A Belügyminisztérium korábbi számítása szerint a pedagógusbérek havi bruttó átlaga jelentősen emelkedett a közelmúltban. A minisztérium a nyár közepén jelezte, hogy januári 10 százalékos emelés mellett

további 10 százalékos emelés várható, de ha megérkeznek az Európai Uniótól a visszatartott források, akkor jövőre akár 800 ezer forint lehet az átlagbér a pedagógusoknál.

Pedagógusbér-átlag
 

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt is mondta, hogy az EU 800 milliárd forinttól fosztja meg a magyar pedagógusokat. 

Közel egymillió forintos nettó bére is lehet egy tanárnak

Idén nyáron a parlament elfogadta azt a törvényt, hogy  január 1-jével közalkalmazottiból az új, köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba kerülnek át a pedagógusok. A közkeletűen státusztörvénynek hívott szöveg alapján minimumbéreket határoztak meg az alábbi kategóriákban:

  • Gyakornok: 440 ezer forint
  • Pedagógus I.: 440 ezer–1 065 ezer forint
  • Pedagógus II.: 440 ezer–1 135 ezer forint
  • Mesterpedagógus: 520 ezer–1 365 ezer forint
  • Kutatótanár: 640 ezer–1 470 ezer forint

Rétvári szerint az új életpályatörvény sok területen hozza előnyösebb helyzetbe a tanárokat, mert 

az új törvény teremti meg a béremelés alapjait, az eddigi 22–26 tanóra helyet pedig fix heti 24 tanórát kell dolgozniuk a pedagógusoknak, és növekszik a szabadnapok száma 46-ról 50-re.