Az esztendő legnagyobb ünnepe előtt – amikor a családok összejönnek és napokig csak esznek-isznak – a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 26 márka 89 konyhai robotgépét tesztelte laboratóriumban, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen. A teszt során nemcsak a működésre, hanem a használat egyszerűségére, a tervezésre és kivitelezésre – beleértve a motor élettartamát –, a zajszintre és az energiafogyasztásra is figyeltek. 

Beautiful,Christmas,Gifts,Under,Fir,Tree,On,Floor,In,Room
Karácsony másnapján akár már az ajándékba kapott robotgéppel készülhet az ünnepi menü.
Fotó: Pixel-Shot

A fogyasztóvédelmi szakértők 66 keverőkaros és 23 univerzális robotgépet próbáltak ki. 

Az egyes modellek árai jelentősen eltérnek, a tesztelt termékek átlagára 29 000 és 488 000 forint között mozgott. 

Ez pedig felvetette azt a kérdést is, hogy vajon az ár és a minőség kéz a kézben járnak-e?

„A tesztek során fontos szempont volt, hogy minden vizsgálatot úgy végezzünk el, mintha egy valódi konyhában lennénk. A szakértők mindig követték a kézikönyvben szereplő utasításokat: figyelembe vették a gyártó által megadott maximális működési időt, az ajánlott sebességet és programot” – részletezte Dénes Júlia, a TVE munkatársa. 

A fogyasztóvédők két konyhai robotgép típus elsődleges funkcióit tesztelték

  • A keverőkaros konyhai robotgépek erőssége a keverés, dagasztás vagy habverés.
  • Az univerzális robotgépek elsősorban az aprítás, vágás, darálás műveleteiben teljesítenek jól.

„Mindkét kategóriában találhatunk készülékeket, amelyek alkalmasak más feladatok elvégzésére is, viszont ennek érdekében szükség lehet kiegészítők beszerzésére” – állapította meg a szakember a vizsgálatok eredménye nyomán.

Mixing,Flour,Machines,-,Mixing,Egg,,Banana,,Cake,Flour,In
A keverőkaros konyhai robotgépek erőssége a keverés, dagasztás vagy habverés.
Fotó: Shutterstock

A puding próbája az evés

A készülékek működését a tesztek során több, a háztartásokban gyakran készülő étellel, alapanyaggal is vizsgálták. Ezért készült tojáshab, tejszínhab, pitetészta, kenyértészta, majonéz, palacsintatészta. Az aprítást és a szeletelést is próbára tették diófélék, fűszernövények, hagyma és burgonya felhasználásával. Sajtot és sárgarépát is reszeltek a termékek segítségével. Ezeken kívül készült még bébiétel, smoothie, valamint gyümölcslé almából és narancsból, gyártottak hasábburgonyát, illetve daraboltak jeget, hogy értékelni tudják, melyik konyhai robotgéptől várhatjuk a legjobb teljesítményt az egyes próbatételek során. 

Az eredmény meglehetősen felemásra sikeredett. Azt tapasztalták a fogyasztóvédők, hogy mindegyik feladatnak más-más termék lett a győztese.

Csak néhány példa az alábbi.

  • A palacsintatészta-készítés bajnoka például a Bosch MCM3501M konyhai robotgép lett. A Philco PHSM9000 és az Ankarsrum 6230 készülékére viszont inkább ne számítsunk e téren.
  • Aprítás, reszelés terén a Gorenje SBR 1000 BE a leggyengébbek között szerepelt, míg egyes Kenwood modellek kiváló választások lehetnek, ha mindkét feladat kapcsán sokszor lenne szükségünk segítségre.
  • Smoothie és gyümölcslé készítésében az egyik legjobbnak szintén egy Bosch termék bizonyult. A Sencor STM 787 készülékének viszont ez a művelet nem az erőssége.

Márkán belül is vannak különbségek, és nem a drágább a jobb. Sőt!

A teszt eredményei azt mutatják, hogy akár egy megbízhatónak vélhető márkán belül is akadnak nagyon jól és igen gyengén teljesítő termékek. Rögtön a legdrágább tesztelt termékről, az egyik górcső alá vett KitchenAid keverőkaros konyhai robotgépről, amely 488 000 forintos átlagáron kapható, elmondható, hogy a lista végén végzett, összesítésben mindössze 50 százalékos eredménnyel. 

Barcelona,,Spain,,15,January,,2021:,Two,Women,Using,Thermomix,At
Jó hír a háziasszonyoknak, hogy mindegyik készülék megfelelt a szükséges elektronikai biztonsági követelményeknek, s a pénztárcát sem kell minden esetben szélesre tárni.
Fotó: Shutterstock

Egyedül a habkészítési feladatokban remekelt, de ilyen áron venni habverőt kicsit túlzás. Ha ragaszkodnánk a Kitchen Aidhez, akkor találunk ilyen márkát az élmezőnyben féláron is.

Általában jó hír a háziasszonyoknak, hogy mindegyik készülék megfelelt a szükséges elektronikai biztonsági követelményeknek. Nem mellékesen, talán a legjobb hír mégis az, hogy 100 000 forint alatt is vásárolhatunk akár univerzális, akár keverőkaros terméket több márkától is, amelyek kiválóan szerepeltek a teszteken.