A Magyar Honvédség idén mintegy négyezer új katonát üdvözölhetett soraiban – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf az MTI beszámolója szerint. A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, az év során megtett erőfeszítések és az országos toborzókampány kiemelkedő sikerei jelzik, hogy a katonai pálya iránti érdeklődés továbbra is erős és növekvő.

A Magyar Honvédség idén mintegy négyezer új katonát üdvözölhetett soraiban.
Fotó: Ujvári Sándor

Az év elején indított kampány során számos platformon jelent meg a Magyar Honvédség az online és offline médiában, valamint iskolai előadásokon keresztül is elérte a leendő katonák széles körét. Az Irány a Sereg oldalra több mint 500 ezerszer kerestek rá, a toborzók pedig több mint 42 ezer hívást fogadtak, és a toborzóirodák forgalma érezhetően megnőtt 2023-ban a tárcavezető szerint.

Szalay-Bobrovniczky közölte, az esztendő kiemelkedő eseményei közé tartozott az augusztus elejétől szeptember közepéig tartó időszak, amikor mintegy 1500 új katona csatlakozott a Magyar Honvédséghez. Az „Embert a vasra!” kampány jelentős sikerét bizonyítja, hogy ezen időszakban, szeptember 11-én és 12-én több mint 500 újonc vonult be, elsősorban a Lynx harcjárművekkel felszerelt MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárhoz, továbbá önkéntes katonai szolgálatra és a más helyőrségekben szervezett alapkiképzésekre.

A négyezres számban minden szolgálatvállalási jogviszony benne van: 

  • a tartalékos, 
  • a szerződéses katonák és 
  • az altiszt- és a tisztképzést megkezdők is. 

A toborzási sikerek közé tartozik, hogy idén több mint 200 fiatal kezdte meg tanulmányait a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudomány és Honvédtisztképző Karának katonai szakjaira – jegyezte meg a miniszter, majd azzal folytatta, hogy az „Embert a vasra!”  toborzókampány folytatódik, második fázisában a megújuló tüzérséget hozó PzH 2000 önjáró lövegek leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erre a felhívásra már egyébként 149-en jelentkeztek. Ennek kapcsán kiemelte, e szép feladat megfelelő illetménnyel párosul: 

bruttó 737 ezer forint belépő illetménnyel számolhat minden, szolgálatra alkalmasnak bizonyuló katona,

aki a február 12-i bevonulásra jelentkezik a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár tüzérosztályába.