Óriási megtiszteltetés, hogy a Liget Budapest Projektet választották Európa vezető turisztikai fejlesztésének a világ egyik legfontosabb idegenforgalmi megmérettetésén, a World Travel Awardson – mondta el a díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a liget megújításának már a tervezési szakaszában fontos volt, hogy a park mint turisztikai attrakció bekerüljön a Budapestre érkezők fő látogatási pontjai közé.

A fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország turisztikai vonzereje jelentősen megemelkedett.
Fotó: Liget Budapest / Palkó György

A Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum vagy a Ballonkilátó külföldi látogatóinak emelkedő számai alapján látható, hogy felkerültünk a nemzetközi turisztikai térképre.

Mutatjuk az ingatlanos Oscar-díj hazai nyerteseit

Kihirdették a Fiabci World Prix d’Excellence győzteseit. A XXIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat I. helyezettje a Magyar Zene Háza lett, amely a fődíj mellett még három különdíjat is kapott. A nemzeti verseny díjazottjai jövőre Miamiban, a nemzetközi döntőben is megmérettethetik magukat.

A hosszú távú cél pedig az, hogy a parkba folyamatosan olyan megújuló kulturális tartalom, rekreációs élmény költözzön, amely miatt önmagában is érdemes elindulni Budapestre, és hosszabb eltölteni itt, sőt akár újra és újra vissza is térni – mondta a vezérigazgató.

A World Travel Awards díjat 1993-ban alapították, hogy elismerje és jutalmazza a nemzetközi utazási, turisztikai és vendéglátóipari szektor valamennyi ágazatának legkiválóbb kezdeményezéseit, fejlesztéseit. A díjakat idén immáron harmincadik alkalommal adták át, és mára az egyik legfontosabb értékmérőivé váltak a turisztikához kapcsolódó valamennyi területnek. 

A Liget Budapest Projekt első tíz évében évszázados kulturális intézményeink újultak meg, s mellettük a világ legizgalmasabb kortárs épületei is felépültek.

A fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország turisztikai vonzereje jelentősen megemelkedett, és az új kortárs ligeti épületek nemzetközileg is ismert nevezetességeivé váltak hazánknak.

Mindezekhez hozzájárult, hogy a Városliget megújításának első évtizede immáron két tucatnál is több rangos nemzetközi díjat hódított el. A World Travel Awards mostani elismerése is visszaigazolja, hogy Budapest első számú családi élményparkjának – benne a Városligeti Nagyjátszótérrel, a lenyűgöző Magyar Zene Házával és a Néprajzi Múzeummal – helye van a világ legjobb turisztikai célpontjai között – mondta el a vezérigazgató.

Olyan példát lehet a világban találni, hogy a semmiből a sivatagban létesítenek egy új élményparkot, amiben akár a kultúra is szerepet kap. De a történelmiséget, ezt a gazdag hagyományrendszert, ami a Városligetben tetten érhető, nem lehet másutt megismételni

– mondta  a vezérigazgató. Azt is elmondta, hogy a Liget projektnek ez az egyik különlegessége: itt a 150 éves intézmények békésen megférnek egymás mellett az újakkal, és egy élő rendszert alkotnak, miközben a természet, a park élményfunkciókkal, rekreációs lehetőségekkel körülöleli őket.

Gyorgyevics Benedek: a Liget projekt alkalmas arra, hogy egy újfajta képet adjon a fővárosról, az országról.
Fotó: Liget Budapest / Palkó György

„Ilyen a világon nincs máshol, erre a nemzetközi városfejlesztéssel foglalkozó szakmai kiállításokon és konferenciákon mindenki fölkapja a fejét. És azt hiszem, hogy ez azért különösen fontos, mert a 21. században nem elég jónak látszani, hanem jónak is kell lenni. Abban az elképesztő zajban, amelyből egyre nehezebb kihámozni, mi az, ami valós értékeket tud közvetíteni,

a Liget projekt alkalmas arra, hogy egy újfajta képet adjon a fővárosról, az országról

– mondta.

Nem először díjazzák a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit

A Magyar Zene Háza 2019-ben nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az International Property Awardson (IPA), 2021-ben pedig a Music Cities Awardson választották a világ legjobb zenei témájú ingatlanfejlesztésének. 2018-ban az új Néprajzi Múzeum szintén a világ legjobb középülete lett az International Property Awardson, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2021-ben pedig az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) az Európa legjobb középület-fejlesztése díjat nyerte el az International Property Awardson, ezzel a Liget Budapest Projekt a legtöbbet díjazott fejlesztéssé vált a díj (IPA) történetében, ugyanis ez az első olyan kulturális városfejlesztés, amelynek elemei három rangos díjat is elnyertek. 2017-ben Cannes-ban, a világ legjelentősebb ingatlanszakmai rendezvényén, a MIPIM-en a Liget Budapest Projekt a legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett.

2021 nyarán pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb léptékű, a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra díjat, mely az legrangosabb örökségvédelmi elismerése. 2022 a Magyar Zene Háza elismeréseiről szólt, a MIPIM Awards fődíjának elhódításával a hazai ingatlanfejlesztés egyik legnagyobb nemzetközi sikerét érte el, s Magyarország legtöbb elismeréssel rendelkező épületévé vált.

Elnyerte a German Design Council Iconic Awardját, az Architecture Masterpize Architectural Design of the Year elismerését, felkerült a patinás Architectural Digest Magazine 2023 legnagyobb hatású nemzetközi attrakcióit gyűjtő listájára, a világ egyik legismertebb lapja, a Time Magazine pedig a Néprajzi Múzeummal egyetemben beválogatta a World’s Greatest Places nevű gyűjtésébe, amely sok millió olvasójának utazási döntéseit határozza meg.

Idén az első turisztikai tematikájú díját is elnyerte a Liget Budapest Projekt, melyet az International Travel Awards megmérettetésén a világ legjobb turisztikai fejlesztésének választották.