A vállalkozások önálló programban kaphatnak támogatást zöldenergia-tároló telepítéséhez: hétfőn megnyílik erre egy pályázat 62 milliárd forintos keretösszeggel. A felhívás vissza nem térítendő beruházási támogatással és bevételkompenzációval ösztönzi a cégeket ipari energiatárolók létesítésére és legalább tízéves üzemben tartására – közölte az Energiaügyi Minisztérium.

napelem szerelés_Mk_0001
Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság

A zöldenergia tárolásával részben kiegyenlíthető az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozása. A korszerű eszközök telepítése így előmozdítja a tiszta energiaforrások további térnyerését.

Jelezték, hogy a minisztérium jogalkotási és pénzügyi eszközökkel tervezi növelni az energiatárolási piac méretét. 

A gazdasági társaságok támogatási kérelmeiket a palyazat.gov.hu oldalon elérhető online felületen nyújthatják be hétfőtől kezdődően február 5. között.

 A beérkező pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálják el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választják ki. 

A program elsősorban a villamosenergia rendszerszintű szabályozásban részt vevő tárolók létesítését hivatott előmozdítani. A vállalkozók saját célra is használhatják az új eszközöket, de prioritásként kell kezelniük a rendszerirányító igényeinek kiszolgálását.

A programban támogatott ipari létesítmények a tervezett ütemezés szerint legkésőbb 2026. április végéig kiépülnek. 

Az új zöldenergia-tárolókkal több mint hússzorosára nő a jelenleg összesen mintegy 20 megawattos hazai kapacitás.

A pályázati forráson túl a támogatással kombinálható díjkedvezmények is megkönnyítik a vállalatok fejlesztéseit. Az üzemeltetők 2026-ig mentesülnek a rendszerhasználati díj átviteli díjrészének megfizetése alól, ami kilowattóránként közel 10 forintos megtakarítást jelent. A csatlakozás díjai is megfeleződnek azoknak az ipari beruházóknak, akik új tárolójuk csatlakozási igényét a jelenleg zajló második közzétételi eljárásban jelzik.

Az energiatárolás hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez, csökkentheti a villamosenergia-hálózat terhelését, üzemeltetési és szabályozási költségeit.

A kormány a január közepén induló programokban összesen 137 milliárd forinttal segíti a magyar családok és vállalkozások zöldenergia-hasznosítást fokozó beruházásait.

 

Indul a regisztráció a programra, akár 5 millió forint támogatás is elnyerhető

December elején megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati kiírás, amelynek keretében akár 5 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás igényelhető energiatárolós napelemes rendszerre. A program különlegessége, hogy bárki pályázhat, aki a viszonylag tág feltételrendszernek megfelel. Az érdeklődők január 15-től előregisztrálhatnak, ami a pályázati lehetőség igénybevételének a feltétele