A napokban érkeznek a legkisebb keresetűek első, jelentősen megemelt fizetései annak köszönhetően, hogy decembertől a 15 százalékkal, a garantált bérminimum 10 százalékkal emelkedett. A béremelés közel 1 millió dolgozót érint és a magasabb keresetekre is emelő hatást gyakorol közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

20180503_3001_FDAGyőr REHAU gyára 

munkás, autóipar, dolgozó, munkaerőGyőr REHAU gyára munkás, autóipar, dolgozó, munkaerő
Fotó: Földi D. Attila/Mediaworks

A tárca emlékeztet rá, hogy szeptemberi fordulatot követően tovább folytatódott a reálbérek emelkedése,

októberben 3,7 százalékkal nőtt a fizetések vásárlóereje, tehát az előző hónaphoz, szeptemberhez képest duplájára emelkedett a reálbérek növekedési üteme.

A reálbérek emelkedését az tette lehetővé, hogy a kormány célzott és hatékony intézkedései – mint például az online árfigyelő vagy a 2024. június végéig meghosszabbított kötelező akciózás – októberre egy számjegyűre, novemberre pedig már 7,9 százalékra szorították vissza az inflációt. 

Az további csökkenésével, illetve a bérek két számjegyű emelkedésével 2024-ben tovább folytatódhat a reálbérek növekedése. A kormány célja továbbra is, hogy fenntartsa és támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a reálbérek idén 4-5 százalékkal nőhessenek

hangsúlyozzák. 

A bérek emelése a munkaerőpiaci aktivitás növeléséhez is hozzájárul. A helyreállítása érdekében a kormány célja, hogy a 15–64 év közöttiek aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra növekedjen. Ennek érdekében a kormány új és célzott munkaerőpiaci programot fog elkészíteni – olvasható az NGM közleményében.