Már jóval bátrabban utazunk, mint a pandémia utáni egy-két évben. A Kiwi.com-on keresztül 2024. január 10-ig leadott foglalások alapján a repülős célpontok között továbbra is Spanyolország, Olaszország és az Egyesült Királyság lehetnek a legnépszerűbbek a magyarok körében. Ám az is látszik, hogy az Európán belüli utazások aránya némiképp csökkenhet, Ázsia népszerűsége pedig nőhet.

Traveler,Woman,Walking,On,Vacation,Joy,Nature,View,Scenic,Landscape
A hidegebb időjárású hónapokban gyakrabban utazunk a kellemes klímájú ázsiai helyekre pihenni.
Fotó: Shutterstock

A cseh utazási portált szemlélve jól látszik, hogy míg tavaly ötből négy foglalás Európába szólt, addig idén, a vizsgált időszakban négyből már csak három. Ezzel párhuzamosan az ázsiai célpontok tavalyi 14 százalékos részesedése idén 18 százalékra bővült. A legnagyobb „távoli sláger” Thaiföld. 

Idén hosszabb időre és messzebbre utazunk

Összességében tavaly az ugyanezen időszakig leadott foglalásokban a távolabbi úti célok jóval hátrébb szerepeltek. Így például míg Thaiföld a tavalyi listán a nyolcadik helyen állt, addig idén az ötödik. 

Nem véletlen, hogy Bangkok és Phuket is felkerült a városok top 30-as listájára, az előbbi a hetedik, az utóbbi pedig a 25. helyet foglalja el.

A célállomások tengeren túli listáján a 14.-ről a 13.-ra lépett előbbre az Amerikai Egyesült Államok: a 18.-ról a 16.-ra az Egyesült Arab Emírségek, a 26.-ról a 22.-re a Fülöp-szigetek és a 28.-ról a 25.-re Vietnám. Az idén 26. helyen szereplő Indonézia és a 30. sorszámú Srí Lanka 2023-ban nem szerepelt a top 30 úti cél között.

Idén felkerült a magyarok utazási top 30-as listájára Indonézia is.
Fotó: AFP

Az eddigi adatok szerint tehát idén nagyobb szeletet szakíthatnak ki a foglalásokból a hosszabb távra közlekedő vagy interkontinentális járatok a magyarok körében. De nemcsak messzebbre utazhatunk, hanem vélhetően tovább is maradunk a kiválasztott helyen, hiszen az átlagos ott-tartózkodás megközelítőleg hat napra emelkedett. 

Eközben jelentősen csökken azok aránya, akik három napon belüli utazást választanak.

A Kiwi.com statisztikája szerint az idén január 10-ig leadott foglalások alapján általában 2,5 hónappal az utazás előtt vettek repülőjegyet honfitársaink, szemben a tavalyi utazásokkal, amikor nem terveztünk ennyire előre. 2023-ban átlagosan két hónapos volt a foglalási ablak.