BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába lettek kedvezőbbek a lakáshitelek, még mindig drágábbak, mint három éve

Sokkal olcsóbbak lettek a lakáshitelek, mint egy évvel ezelőtt, de hosszabb távon még így is magasak a kamatok. Jelenleg 7 százalékos THM környékén lehet lakáshitelhez jutni, miközben 2021-ben még 4 százalék körül mozgott ez a teljes hiteldíjmutató. A legolcsóbb elérhető konstrukció egyértelműen a CSOK Plusz, ahol legfeljebb 3 százalékot számolhatnak rá a bankok a kölcsönre.

Azzal, hogy a referenciakamatok egyre csökkennek, illetve a bankok tartják magukat a kormány által elvárt kamatplafonhoz, a lakáshitelek fokozatosan olcsóbbá váltak az elmúlt időszakban. Januárban a hitelszerződések teljes hiteldíjmutatója (THM) legfeljebb 7,3 százalék volt, de a piaci versenynek köszönhetően ennél olcsóbb hitelt is lehetett találni – írta közleményében a Bank360.hu. Egy évvel ezelőtt a THM-ek még 10 százalék körül mozogtak.

home loan officer gives the house keys to the client after signing a real estate contract.
Fotó: Shutterstock

A tízmillió forint értékű lakáshiteleknél ma 6,71–7,3 százalék közötti THM-eket találhatnak az átlagbérrel rendelkezők 

– derült ki a Bank360.hu lakáshitel- kalkulátorából. A portál átlagkereset alatt a Központi Statisztikai Hivatal által számolt, nettó 375 300 forintos fizetést érti. Ugyanekkora értékű hitel esetén három éve még 4 százalék körüli THM-ek voltak a jellemzők az akkori átlagbér esetén, 20 éves futamidővel. Fontos hozzátenni, hogy akkor az átlagbér még jóval alacsonyabb, 264 200 forint volt.

2021. januárban a tízéves kamatperiódusú lakáshitelt – ami azt jelenti, hogy tíz évig nem változik a hitel kamata, és így a havonta fizetendő törlesztőrészlet sem – 3,99 százalékos THM-mel, 60 177 forint havi törlesztővel lehetett felvenni. Ezzel a futamidő alatti teljes visszafizetés (a tőkével, kamattal és egyéb díjakkal együtt) 14 442 480 forint volt – írta a Bank360. Magasabb költséggel számolhatott az, aki a teljes futamidőre fix kamatra szerződött. Ilyen hitelt 5,14 százalékos THM-mel lehetett három évvel ezelőtt igényelni, amivel a havi törlesztés 65 813 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 15 844 470 forint volt.

Most a tízmillió forintos lakáshitelt az átlagkeresetűek extra kedvezmények nélkül legjobb esetben 6,71 százalékos THM-mel igényelhetik, 74 492 forint havi törlesztőrészlettel. 

A 20 éves futamidő alatti teljes visszafizetés 17 897 280 forint lesz. Ez a három évvel korábbi hitelajánlathoz képest 14 ezer forinttal magasabb törlesztő és 3,4 millió forinttal nagyobb teljes visszafizetés.

Több millió forinttal olcsóbb a CSOK Plusz hitel

A Bank360 azt írta, hogy 

a legolcsóbb lakáskölcsön jelenleg a 2024-től bevezetett, minden településen felhasználható CSOK Plusz hitel, amelynek maximum 3 százalék lehet a kamata. 

A házaspárok számára új gyermek vállalásával nyújtott CSOK Plusznak az első évben csak a kamatát kell törleszteni, ami havi 24-25 ezer forint, a második évtől pedig – 10 millió forint hitelösszeggel és 20 éves futamidővel számolva – havi 57-58 ezer forint lesz a törlesztő. Ezzel összesen 13,3-13,6 millió forintot kell visszafizetni a futamidő alatt a Bank360.hu CSOK Plusz-kalkulátorának ajánlatai szerint. Ez 4,3-4,6 millió forinttal kevesebb, mint amennyit a tízmilliós piaci kamatozású lakáshitelért összesen törleszteni kell 20 év alatt egy átlagos adósnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.