Ismételten átszerveződnek kórházi feladatok: a napokban több mint tíz kórházról jelent meg határozat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) honlapján, amelyek a feladatok ideiglenes átszervezéséről rendelkeznek. Eközben 9,3 milliárdos fejlesztéssel átadták Bicskén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat új telemedicina, orvosi labor és személyre szabott gyógyszerellátási központját, amelynek mobil ellátása a belügyminisztérium parlamenti államtitkára, 

Rétvári Bence vélemény szerint a legszegényebb településeken hatékonyabb lehet, mint a hagyományos.

Female,Doctor,Doing,Ultrasound,Examination,Of,Patient's,Arm,Veins,In
Ismét átszerveződnek bizonyos ellátási feladatok a kórházak között
Fotó: Shutterstock

Az esztendő kezdetén húsz, most újabb több mint tíz kórház neve került az NNGYK regiszterébe, amely vagy ideiglenesen nem tud ellátni bizonyos feladatot, vagy éppen visszavonták az ilyen irányú intézkedést – írta a HVG. Ez tehát a második ilyen hullám, az elsőnél a Belügyminisztérium úgy reagált, hogy „Magyarországon minden beteg számára biztosított az állapotának megfelelő egészségügyi ellátás”, továbbá a kijelölő határozatok „bárki által történő félreértelmezése kizárólag a közvélemény megtévesztését szolgálja”.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár úgy vélekedett, 

az óév végén az addig beragadt szabadságok tömeges kiadása okozhatott dolgozóhiányt, ami tehát átmeneti, továbbá legfeljebb 130 kilométerrel lesz szükséges odébb utazni az ellátásért.

Ismét érintett több kórház

A munkaerő-kölcsönzés betiltását is érintő közleményben a minisztérium jelezte: a gyógyszerészeti központ kijelölő határozatainak célja, hogy az egészségügyi ellátórendszerben bármely okból és időtartamban keletkező ellátási kapacitáscsökkenés esetén is biztosított legyen valamennyi beteg ellátása.

Ezúttal a következő intézményektől kerülnek el bizonyos feladatok:

  • Balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház
  • Békés Vármegyei Kórház
  • Budapesti Bajcsy Zs. Kórház és Rendelőintézet
  • Budapesti Uzsoki Utcai Kórház
  • Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház
  • Gyöngyösi Bugát Pál Kórház
  • Kaposi Mór Oktatókórház
  • Kistarcsai Flór Ferenc Kórház
  • Selye János Kórház
  • Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet
  • Szaploncay Manó Kórház

A kórházak indoklásai között ezúttal is fellelhető a humánerőforrás-hiány.

Gyógyszertárba sem kell utazni

Mindeközben a belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence úgy nyilatkozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat új központjának átadóján Bicskén, hogy az ott végzett munka jó példa arra, miként lehet hatékony alapellátást elvinni az ország bármely részére digitalizációval, és akár távolról is felállítani pontos diagnózist a legmodernebb diagnosztikai berendezések, labor- és vizsgálati eszközök segítségével.

A mobil rendelőkkel az alapellátás vizsgálatainak 80 százaléka kiváltható.
Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat / Kovács Bence

A mozgó rendelőkben a gépkocsivezetőn kívül szakasszisztens utazik, utóbbi az orvossal folyamatos online kapcsolatban van, és az orvos irányításával vizsgálja a betegeket, illetve beküldi a mintákat a bicskei laborba.

Győri-Dani Lajos, a szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke kiemelte: 

az alapellátásban elvégzett vizsgálatok 80 százalékát ki tudják váltani a mobil orvosi rendelőkkel, a betegek ugyanazt az ellátást kapják, mint bárhol hazánkban.

A krónikus betegek számára közvetlen gyógyszerellátást is biztosítanak, ezért nekik gyógyszertárba sem kell utazniuk, mert eljuttatják számukra a névre szóló gyógyszercsomagokat.

Hatékony ellátás a legszegényebb településeknek is

Rétvári Bence szerint a mobil rendelők orvosi ellátást visznek olyan emberekhez, akik korábban távol voltak az ellátórendszertől, számukra az nehezen hozzáférhető volt, vagy esetleg nem mentek el orvoshoz.

Ez a fajta ellátás jóval hatékonyabb lehet, hiszen egy orvos sokkal több beteget rövidebb idő alatt tud ellátni, ezáltal a gyógyító tevékenysége megtöbbszörözhető

– mondta a parlamenti államtitkár, aki szerint érdemes egyeztetni arról, hogy a jövőben akár szélesebb körben is alkalmazni kellene ezt az ellátási formát.

A szeretetszolgálat 9,3 milliárd forintból megvalósított fejlesztése révén olyan, a felzárkózó településeket célzó mintaprogram indult el, amely a 300 legszegényebb magyarországi településen élő embereknek kíván hatékony egészségügyi ellátást biztosítani. Bicskén az 1700 négyzetméteres épületben az egészségfejlesztési programhoz kapcsolódó orvosi laboratórium, személyre szabott gyógyszerellátási központ, valamint a telemedicinális orvosi ellátás és gyermekszemészeti szűrővizsgálatok koordinálásához szükséges irodai és logisztikai háttér található.