Habár idén januártól 230 kilométerrel bővült a díjköteles gyorsforgalmi utak hossza Magyarországon, még mindig maradt ingyenesen használható autópálya-szakasz, közel 100 kilométer. Ezeket szedte össze az AutópályaMatrica.

Apostag, 2021. március 11.
A Pentele híd (Dunaújvárosi híd és M8 Duna-híd), amely Kisapostagot köti össze Dunavecsével, egyúttal a Dunántúlt az Alfölddel, illetve a 6-os számú főutat az 51-es számú főúttal.  Az 1.682 méter hosszú ugynevezett Tied-arch bridge típusú hidat 2007-ben adtak át a forgalomnak.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.Apostag, 2021. március 11.A Pentele híd (Dunaújvárosi híd és M8 Duna-híd), amely Kisapostagot köti össze Dunavecsével, egyúttal a Dunántúlt az Alfölddel, illetve a 6-os számú főutat az 51-es számú főúttal.  Az 1.682 méter hosszú ugynevezett Tied-arch bridge típusú hidat 2007-ben adtak át a forgalomnak.MTVA/Bizományosi: Faludi Imre ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Fotó: Faludi Imre / MTI

 

A hatályos rendelet szerint az alábbi útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

  • az M60-as autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58-as és 5826-os számú utak között,
  • az M4-es autóút Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza,
  • az M8-as autópálya,
  • az M80-as autóút,
  • az M9-es autóút 6-os számú főút és az 51-es számú főút közötti szakasza,
  • az M9-es autóút (61-es számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

Érdemes naprakésznek lenni a díjmentesen használható gyorsforgalmi útszakaszokkal kapcsolatban. Amennyiben ugyanis érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, személyautó esetében 18 750 forint a bírság, amely 30 napnál hosszabb késlekedés után közel 70 ezer forintra nőhet.

Fizetős utak listája 2024-ben

Mint korábban megírtuk, az Építési és Közlekedési Minisztérium december 5-én megjelent rendelete alapján január elsejével 230 kilométerrel bővült a díjköteles gyorsforgalmi útszakaszok hossza. A jogszabály értelmében 2024. január elsejével díjköteles lett:

  • a teljes M0-s autóút,
  • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig,
  • az M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba–Gyula/Debrecen–Szeged csomópontig,
  • az M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig,
  • az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig,
  • az M30-as Miskolc észak és Miskolc dél közötti szakasza,
  • az M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3–M31-es csomópontig,
  • az M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely–Fenékpuszta csomópontig.

Ennek alapján 2024. január 1-jétől további két vármegyével bővült a fizetős utak listája: Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye.  

Autópályamatrica-árak 2024-ben

Jelentősen emelkedtek a matricaárak idén: az éves országos matrica 57 260 forintba, a vármegyematrica pedig 6600 forintba kerül.

2024-es e-matrica díjtáblázat
Jelentősen drágult az autópálya-matricák ára 2024.  január elsejével