A hónap végén lejár a jogosultsága az éves autópálya-matricáknak. A megújításukhoz igencsak zsebbe kell nyúlni, ezért is fontos tudni, hogy különböző kedvezményeket lehet érvényesíteni megvásárlásukhoz.

Kedvezményt adnak az autópálya-matricákra: már nem sokáig és nem mindenkinek. Fotó: Kovács Attila / MTI

Mindez nemcsak az éves engedélyekre vonatkozik, hanem az egyéb termékekre is. Az Infostart emlékeztetett rá, hogy ezek már közel tíz éve elérhetők, ugyanakkor nem mindenki számára:

alapvetően a mozgáskorlátozottaknak és a nagycsaládosoknak tartják fenn a kedvezményeket.

Ők olcsóbb matricára jogosultak, hiszen a D2 díjkategóriába tartozó gépjárművükre D1 kategóriájú e-matricát vásárolhatnak. Ehhez előzetesen be kell jelenteni az igényt bármely közlekedési igazgatási hatóságnál (járási hivatal, kormányablak). Ennek mikéntjéről itt lehet tájékozódni.

Hogyan lehet olcsóbb autópálya-matricát igényelni?

Az olcsóbb autópálya-matrica vásárlásának felétele, hogy a D2 díjkategóriába (kistehergépkocsi, lakóautó, mikrobusz) tartozó személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója

  • legalább 3 gyermek után családi pótlékban részesüljön
  • vagy mozgáskorlátozott parkolási igazolvánnyal rendelkező személy vagy annak egy háztartásban élő hozzátartozója legyen.

Lényeges, hogy a nagycsaládosoknak minden évben meg kell újítaniuk a kedvezményüket és ezt január 31-ig tehetik meg. A mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezők esetében viszont nincs szükség a bejelentés megújítására. Arra is figyelni kell, hogy a kedvezményt egy üzemben tartó egy időben csak egyetlen forgalmi rendszámra érvényesítheti.

Autópálya-matrica: már tudjuk, mennyibe kerül jövőre a vármegyei és az országos – kiderültek az árak

Az augusztusi inflációs adattal biztossá vált, mennyivel drágulnak 2024-ben az autópálya-matricák.