A GKI fogyasztói bizalmi index – a 2023. decemberi emelkedés után – gyorsuló ütemben nőtt 2024 januárjában, s ezzel a mutató közel kétéves rekordmagasságba emelkedett. A felmérések három évtizedes történetében még sosem fordult elő ekkora javulás egyik hónapról a másikra. 

 

Az index kedvező változásának elsődleges oka, hogy a lakosság mind az elmúlt 12 hónapban tapasztalt pénzügyi helyzetét, mind a következő egy évre vonatkozó pénzügyi kilátásait az előző hónaphoz képest erősen javulónak értékelte, emellett jóval kedvezőbbnek látja az ország gazdasági helyzetét is – áll a kutatóintézet közleményében.

A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját pénz megítélése is sokkal kedvezőbb lett az előző havinál. 

A lakosság inflációs várakozása valamelyest emelkedett, míg a munkanélküliek számának várható alakulását illető kilátás kissé javult az év utolsó hónapjához képest.

Shopping,With,Kids.,Mother,And,Child,Buying,Fruit,In,Supermarket.
Shopping with kids. Mother and child buying fruit in supermarket. Mom and little boy buy fresh mango in grocery store. Family in shop. Parent and children in a mall choosing vegetables. Healthy food.
A háztartások egyértelműen kedvezőbbnek értékelték fogyasztóként a pénzügyi helyzetüket.
Fotó: Shutterstock

Hogyan számítják a mutatót?

A GKI Gazdaságkutató Zrt. fogyasztói bizalmi indexe – az Európai Bizottság módszertanának megfelelően – a háztartások pénzügyi helyzetének múltbeli és várt alakulására, az ország gazdasági helyzetének várt alakulására, továbbá a tartós fogyasztási cikkek vásárlását illető kilátásokra vonatkozó kérdésekre adott válaszokból adódik össze. A GKI szezonálisan kiigazított adatokat közöl, azaz a megfelelő matematikai módszerrel (Tramo Seats eljárással) kiszűri a szezonális hatások – például a téli és a nyári időjárás különbségei, a karácsony előtti nagyobb kereslet, a nyári szabadságok miatti kisebb termelés – okozta eltéréseket.