Magyar gazdaság

Kevés esélye annak is van, hogy a mesterséges intelligencia romba dönti az emberiséget

A mesterséges intelligencia szakterületének kutatói körében készült eddigi legnagyobb felmérésben a többség azt állítja, hogy a technika fejlődése valószínűleg nem pusztítja el az emberiséget, öt százalék vélekedett úgy, hogy megvan erre vagy valami nagyon negatív forgatókönyv megvalósulására az esély. A hihetetlen ütemben fejlődő digitális folyamatoknak már nem örül úgy a világ, mint akár egy évvel ezelőtt.

A mesterséges intelligencia (MI) sok kutatója nem látja feltétlenül életveszélyesnek az MI lehetséges fejlődését, de széles körben elterjedt az egyet nem értés és a bizonytalanság az egyre nagyobb számban megjelenő kockázatokkal kapcsolatban – írja a NewScientist. 

Human–robot,Interaction,Is,The,Study,Of,Interactions,Between,Humans,And
Human–robot interaction is the study of interactions between humans and robots. It is often referred as HRI by researchers. Human–robot interaction is a multidisciplinary field with contributions from
A tudósokat egyebek mellett arra kérték, hogy osszák meg gondolataikat a mesterséges intelligencia jövőbeli technológiai mérföldköveinek lehetséges idővonalairól.
Fotó: Shutterstock

A Google-nél például már megvalósulni látszik az MI-rémálom: elveszi a munkát a gép. A 2023-as ünnepek előtt jelentették be, hogy az automatizáció és a mesterséges intelligencia előretörése miatt a technológiai óriás átszervezi hirdetésértékesítési üzletágát. Ennek következtében pedig újabb elbocsátásokra kerülhet sor.

Világszerte elcsavarta a befektetők fejét is a mesterséges intelligencia tavaly – írtuk meg –, de globális jelenség az is, hogy most jön a számonkérés.

A Nasdaq gyenge évkezdése mögött az MI-ből való kiábrándulás húzódhat. Több százmilliárd dollárnyi piaci értéket olvasztott le a piacok szilveszter utáni kijózanodása; az MI-nek pénzt kell felmutatnia, mert a befektetők türelme véges. 

Tavalyelőtt még elég volt a remény. Az OpenAI csetbotja által kiváltott generatív mesterséges intelligencia iránti lelkesedés magával ragadta a befektetőket. 

A Nasdaq Composite index 43 százalékot pattant a 2022-es évben, ami az elmúlt másfél évtized legjobb teljesítménye. A csipek és a szoftverek alszektorait követő indexek 2009 óta a legnagyobb éves nyereséget könyvelték el.

Nasdaq Nordics President Lauri Rosendahl Interview
A szakértők szerint a Nasdaq gyenge évkezdése mögött az MI-ből való kiábrándulás húzódhat meg.
Fotó: Bloomberg

Amióta a piac kimászott a globális pénzügyi válságból, nem volt ilyen jó évük a tech indexeknek, mint 2022-ben.

Az új év kijózanodást hozott

A tudósok szerint 5 százalék az esélye annak, hogy a mesterséges intelligencia miatt kihal a Homo sapiens, vagy valamilyen más, az MI-vel kapcsolatos rendkívül rossz forgatókönyv valósul meg.

Ezek az eredmények egy olyan felmérésből származnak, amelyben 2700 MI-kutató vett részt,

akik a közelmúltban a legjobb MI-konferenciák közül haton publikálták munkájukat. A felmérésben – amely az eddigi legnagyobb ebben a témakörben – arra kérték a résztvevőket, hogy osszák meg gondolataikat a mesterséges intelligencia jövőbeli technológiai mérföldköveinek lehetséges idővonalairól, valamint ezen eredmények jó vagy rossz társadalmi következményeiről. 

Fontos jelzés, hogy a legtöbb MI-kutató nem tartja valószínűtlennek, hogy a fejlett mesterséges intelligencia elpusztítja az emberiséget

– véli Katja Grace, a Machine Intelligence Research Institute in California (kaliforniai Gépi Intelligencia Kutatóintézet) munkatársa, a cikk szerzője. Majd hozzáteszi: „Úgy gondolom, hogy ez sokkal beszédesebb, mint a pontos százalékos kockázat.”

 

fejlődés felmérés mesterséges intelligencia mérföldkő bizonytalanság
Kapcsolódó cikkek