Minden Magyarországnak járó eurócentet ki kell fizetni, az ideológiai zsarolás elfoghatatlan jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője Strasbourgban, miután Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament mai plenáris ülésén azt mondta, az unió továbbra sem adja oda a Magyarországnak járó 20 milliárd eurót

az LMBT-jogokkal, a tudományos szabadsággal és a menedékjoggal kapcsolatos aggályok miatt.

Hidvéghi Balázs kitért az uniós parlamenti képviselők felszólalásaira is, és kijelentette: az uniós parlament fel akarja függeszteni Magyarország szavazati jogát, csak amiatt, mert fontos politikai kérdésekben nem értenek egyet.

Fotó: Frederick Florin / AFP

Ez a legalja mindennek. Ilyet az autokraták és a diktátorok tesznek

–  fogalmazott. Az EP-képviselő Ukrajnával kapcsolatban azt mondta: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség. A tagállamoknak az unió költségvetésén kívüli pénzügyi eszközzel kell támogatniuk Ukrajnát, nem szabad ezt közös hitelből finanszírozni. Magyarország készen áll arra, hogy saját költségvetéséből járuljon hozzá egy ilyen pénzügyi eszközhöz – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Az Európai Parlament plenáris ülése elfogadta a nemzeti parlamentek Európai Unión belüli helyzetéről szóló jelentését. Trócsányi László, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint sajnálatos, hogy a jelentés nem objektív, így nem az olyan valódi problémákra fókuszál, amelyekkel a nemzeti parlamentek az uniós szerződések kiterjesztő értelmezéséből fakadóan a gyakorlatban szembesülnek. 

Lenácizták Deutsch Tamást

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője arra emlékeztetett, hogy zsidó származású magyarként és holokauszttúlélő fiaként az EP-ben Petri Sarvamaa finn képviselő lenácizta, az EP baloldala pedig lelkesen és egyetértőleg megtapsolta a szélsőségesen gyalázkodót.

„A magyarok szabadságharcosokként személyesen harcoltak a kommunista diktatúra ellen, és maguk vívták ki a szabadságukat és a függetlenségüket. Akik csak tankönyvekből ismerik a diktatúrát, azok »diktatúrázzák« most le Magyarországot, a magyarok közös demokratikus döntését pedig törvénytelen módon támadják. Méltatlan őrjöngésüknek egyszer és mindenkorra véget kell vetni” hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Bosszúhadjárat folyik Magyarország ellen

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában arra emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság szerint Magyarország teljesítette a jogállamisági feltételeknek az igazságügy területére vonatkozó követelményeit. Ezekben a kérdésekben az Európai Parlamentnek nincsen semmilyen szerepe hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy az európai baloldal által gerjesztett, több mint tíz éve tartó politikai bosszúhadjáratot azért folytatják Magyarországgal szemben, mert a kereszténydemokrata, polgári magyar kormány már negyedszerre nyerte el a választópolgárok bizalmát kétharmaddal. Ennek oka, hogy Magyarország kiáll a nemzeti állam függetlensége, a családok megerősítése és a véleményszabadság mellett.  

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője felszólalásában azt mondta, „elindult a választási kampány”, melynek során a baloldal egyből „politikai cirkuszt” csinál, ha nem sikerül az Európai Bizottságot zsarolnia. 

A baloldalnak semmi sem drága, az Európai Bizottságot támadják, hogy magyargyűlöletből építsék tovább karrierjüket. Kampányhevességükben akadályozni próbálják a brüsszeli testület és a magyar kormány közötti munkát

fogalmazott a képviselő.

Cseh Katalin szerint hiba volt a források felszabadítása

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője azt mondta, az Európai Bizottság nincs tisztában azzal, milyen kárt okozott, amikor engedett Orbán Viktor zsarolásának. Szavai szerint ezzel nemcsak a magyar miniszterelnököt, hanem minden más tekintélyelvű vezetőt arra biztatott, hogy hasonló taktikát kövessenek. Szerinte megnyitották a lehetőséget arra, hogy még inkább visszaéljenek a lehetőségeikkel.

Megvonná a magyarok szavazati jogát egy képviselőcsoport

Ahogy korábban írtuk, a Magyarországnak járó források feloldását elmarasztaló, a folyósítás leállítását követelő határozatot vitatnak meg az európai parlamenti képviselők, csütörtökön pedig a szavazást is megtartják – írta az Euractiv. Moritz Körner, a liberális Renew európai parlamenti képviselője közölte a lappal:

Ursula von der Leyen hagyta magát megzsarolni Orbán Viktor által, és átengedte az adófizetők 10,2 milliárd forintját Magyarországnak az országban uralkodó hatalmas korrupció ellenére, ezért megtámadják a bizottság döntését.

A Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője és Körner által vezetett pártcsalád dönt arról, hogy szorgalmazzon-e egy olyan módosító indítványt, amely Von der Leyen ellen bizalmatlansági indítványt kezdeményezne, ha újabb uniós forrásokat oldanának fel Magyarország számára. A javaslat egyik pontjában azt írják, hogy az uniós vezetők döntsenek az ország szavazati jogának megvonásáról. A határozati javaslat azonban nem más, mint politikai állásfoglalás, elfogadása esetén sem lenne jogilag kötelező érvényű az Európai Bizottságra nézve.

Újabb uniós utalás: 53 milliárd forint érkezett Magyarországra

A Magyarországnak járó és politikai okokból hosszú ideje blokkolt pénzeket most elkezdék folyamatosan utalni.