Magyar gazdaság

Jönnek már az EU-s pénzek, de a nagyja még hátravan

Az óév decembere végre sikereket hozott Brüsszelben, hiszen az Európai Bizottság többször is pozitívan döntött a magyarországi fejleményekről és tervekről, így az ünnepek között és szilveszter után már be is futottak az első utalások, összesen 470 milliárd forint, ráadásul a karácsony előtti döntések nyomán várhatóak további összegek is. A magyar kormányzat által várt összesen mintegy 30 milliárd euró nagyobbik felének azonban továbbra is útjában állnak a szupermérföldkövek.

A jó hír, hogy immár jönnek pénzek Brüsszelből, miután Brüsszelben felszabadítottak bizonyos forrásokat. A rossz, hogy a nagyja még hátravan, miután a rettegett szupermérföldkövekből továbbra sem elégedett mindegyik teljesítésével az Európai Bizottság. Tájkép következik – csata közben.

Big,Colorful,Waving,National,Flag,Of,Hungary,On,A,Euro
Jönnek végre eurók a valóságban is – habár továbbra sem mindennel elégedett az Európai Bizottság.
Fotó: Shutterstock

Azt már a nyáron közölte az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának akkori elnöke, Hörcsik Richárd: 

Várjuk a nekünk járó összegeket, ez nem ajándék.

Nos, az összegek elkezdtek csordogálni. Miként karácsony, illetve szilveszter után Varga Mihály pénzügyminiszter összegezte: végre-valahára megérkezett 1224,5 millió eurónyi, másképpen 470 milliárd forintnyi EU-s forrás.

A befutó pénzek technikai bontása, és főleg a továbbra is visszatartott források azonban okfejtést igényelnek.

Mindenre bejelentkeztünk

Még az adventi időszakban, december 8-án fogadta el az Európai Bizottság a magyar kormányzat átdolgozott, 13 újféle reformot és 16 új beruházást tartalmazó tervét, ami a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklésére létrehozott Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközhöz (RRF) készült. Az RRF az EU általános költségvetésén felüli pénzügyi alap, 

a belőle finanszírozott projekteket 2026 augusztusáig be kell fejezni, azaz mindenkinek igyekeznie kell velük. 

Magyarország 2022-ben igényelt is 5,8 milliárd eurós (2200 milliárd forintos) vissza nem térítendő összeget, majd 2023 augusztusában a 3,9 milliárd eurós (1480 milliárd forintos) hitelrészre is bejelentkezett, amihez tartozik egy 0,7 milliárd eurós (266 milliárd forintos) vissza nem térítendő támogatás is. A bizottság közlése szerint ezzel a helyreállításhoz kötődő forrásokból remélt végösszegünk 10,4 milliárd euróra (3950 milliárd forintra) nő.

Karnok Csaba20230914 Szeged  

Befejeződött az ELI ALPS lézeres kutatóközpont megvalósításának negyedik nagy projektje. 

Fotó: Karnok Csaba KC
Délmagyarország (DM)

Képen: Fendler Judit kancellár, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kutatóközpontban tartott rendezvényen.20230914 Szeged  Befejeződött az ELI ALPS lézeres kutatóközpont megvalósításának negyedik nagy projektje. Fotó: Karnok Csaba KCDélmagyarország (DM)Képen: Fendler Judit kancellár, Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kutatóközpontban tartott rendezvényen.
Bóka János és Navracsics Tibor minden évszakban tárgyalt a visszatartott forrásokról.
Fotó: Karnok Csaba

A hitelből és a hozzá járó támogatásból összeálló 4,6 milliárd euró (1746 milliárd forint) a REPowerEU-fejezethez tartozik, ami az RRF-hez csatlakozó, energiabiztonsági projekteket finanszírozó alap. A csatolt státusz azért érdekes, mert amíg az RRF-pénzeket továbbra sem folyósítja a bizottság, amíg az akadémiai szabadságot, a gyermekvédelmi, valamint migrációs törvényeket, a közbeszerzéseket és átláthatóságot illető szupermérföldkövek teljesítésével nem elégedett, addig a REPowerEU-előlegek kifizetése megoldható ezek nélkül is. 

Azt szintén decemberben, 13-án jelentette be a bizottság, hogy a legutóbbi módosításokkal már elfogadhatónak találja az igazságügyi reformot, 

másképpen teljesültek a horizontális feljogosító feltételek, ezért 10,2 milliárd eurót (3870 milliárd forintot) felszabadít a visszatartott kohéziós forrásokból is, habár nem kíván azonnal utalni.

Két utalás már azért megjött

Mindenesetre az EU-s források felhasználásáért is felelős (ma már közigazgatási és) területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor elégedetten nyugtázta a fejleményeket:

Azóta pedig a Brüsszelben szintén megforduló Varga Mihály két utalásról már beszámolt:

  • december 28-án érkezett 779,5 millió euró (mintegy 300 milliárd forint),.
  • január 2-án pedig 445 millió euró (mintegy 170 milliárd forint)

Utóbbi tétel a 2021–2027-es EU-s kohéziós forrásokból származik – belőle 240 millió euró (91 milliárd forint) az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz, 205 millió euró (78 milliárd forint) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz fejlesztéseit segíti majd.

Az első tétel ugyanakkor a helyreállítási forrásokból származó hitelrész első előlege, és a hivatalos megfogalmazás szerint „Magyarország energetikai megújítását és a zöld energiafelhasználás további elterjesztését támogatja” majd.

Aerial,View,About,Solar,Panels,Near,Palkonya,,Hungary.,Renewable,Energy.
A helyreállítási pénzek túlnyomó része a zöldátállásra megy majd.
Fotó: Shutterstock

Varga Mihály emlékeztetett arra is, hogy a magyar kormány a helyreállítási pénzek további részeiből is jobbára olyan beruházásokhoz és fejlesztésekhez szándékozik hozzájárulni, amik a zöldátállást segítik: az eredeti programban előirányzott 48 százalékhoz képest végül a keret 67 százalékát költhetik ilyesmire.

Ami a szupermérföldkövektől függ

Jelenleg tehát úgy állunk, hogy a Brüsszelből várt teljes összeg 30 milliárd euró (11 400 milliárd forint) feletti, ami a következőképp áll össze:

  • 21,7 milliárd euró a kohéziós alapokból,
  • 5,8 milliárd euró RRF-támogatás,
  • 3,9 milliárd euró REPowerEU-hitel,
  • 0,7 milliárd euró REPowerEU-támogatás.

Ezek közül a REPowerEU-előlegek mellett bizonyos kohéziós forrásokból tehát már csordogálhat pénz, viszont az RRF-pénzek és a kohéziós alapokból járó összeg nagyobbik fele várat magára, mert továbbra is blokkolják őket a szupermérföldkövek.

Van tehát még teendő.

 

forint Európai Unió (EU) szupermérföldkő Európai Bizottság pénz
Kapcsolódó cikkek