Az elmúlt évek legjobb első tizenegy hónapját produkálta 2023-ban az áruvásárlási hitelek piaca Magyarországon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

b10i639220210216 VeszprémIllusztrációÚj energiacímkékkel kell ellátni a háztartási gépeketÚj energiacímkék kerülnek a Media Markt háztartási gépeireFotó: Penovác Károly PKVeszprém Megyei Napló 20210216 Veszprém

Illusztráció
Új energiacímkékkel kell ellátni a háztartási gépeket
Új energiacímkék kerülnek a Media Markt háztartási gépeire

Fotó: Penovác Károly PK
Veszprém Megyei Napló
Fotó: Penovác Károly / Veszprém Megyei Napló

A jegybank statisztikái szerint a múlt év novemberének végéig nagyjából 35,5 milliárd forint értékben kötöttek új áruhitel-szerződéseket a háztartások, 5,9 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi volument. A nem egészen 6 százalékos növekedés persze önmagában nem tekinthető túlságosan acélosnak, ám ha figyelembe vesszük, hogy a fogyasztási hitelek piaca 10,9, a lakáshiteleké pedig csaknem 54 százalékkal zsugorodott 2022 első tizenegy hónapjához képest, akkor mindjárt másképp fest a kép. A felvett új kölcsönök összege mellett a szerződések száma is emelkedett az áruhiteleknél: november végéig meghaladta a 143 ezret, miközben egy évvel korábban még 140 ezer körül alakult.

Az áruvásárlási hiteleknél meghatározó év végi szezon szempontjából pedig mindenképpen biztató, hogy novemberben meghaladta a 4,4 milliárd forintot az új szerződések összege, amire hosszú idő óta nem akadt példa (2022 tizenegyedik hónapjára egyébként 7,6 százalékkal kevesebb, 4,1 milliárd forintnyi új szerződést mutatott ki az MNB). A szerződések számánál is hasonló mértékű volt az emelkedés, novemberben hozzávetőleg 17,8 ezren döntöttek úgy, hogy ezzel a termékkel finanszírozzák valamilyen tartós fogyasztási cikk beszerzését.

Figyelemre méltó emellett, hogy az egy szerződésre jutó hitelösszeg is folyamatosan döntögeti a rekordokat: 

a Világgazdaság számításai szerint a 2023 első tizenegy hónapjában felvett kölcsönöknél már elérte a 247,6 ezer forintot,

miközben egy évvel korábban valamivel 239 ezer forint felett, 2019 azonos időszakában pedig még csak kicsivel 163 ezer forint alatt járt. 

 

Az átlagos hitelösszeg emelkedésében nyilvánvalóan szerepe lehet a tartós fogyasztási cikkek drágulásának, de annak is, hogy a háztartások egyre nagyobb értékű műszaki termékeket (például okostelefonokat, elektromos járműveket, okostévéket) is vásárolnak áruhitelből.

Az áruvásárlási hitelek iránti stabil keresletben mindenképpen szerepet játszhatott az elmúlt időszakban, hogy a konstrukciók elérhetővé váltak a nagyobb boltok online felületein is, miközben az igénylési folyamat is egyszerűsödött.